November 14. – Cukorbetegek világnapja

Életmód - szerző: EFI

A Nemzetközi Diabetes Társaság tagszervezetei a világ több mint 130 országában minden évben november 14-én ünneplik a nemzetközi diabétesz világnapot, ugyanis ezen a napon született Frederick Banting, akinek nevéhez fűződik az inzulin 1921-es felfedezése.

 

A 21. század egyik legnagyobb népegészségügyi problémája a cukorbetegség. A Diabétesz Világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a fenyegető népegészségügyi problémára, segítse a betegség megelőzését, valamint támogassa a diabétesszel élők és hozzátartozóik edukációját, ugyanis megfelelő táplálkozással, kezeléssel és életmóddal kontroll alatt tartható a cukorbetegség, valamint negatív következményei is jelentősen enyhíthetőek.

 

A diabétesz kezelésében a gyógyszerek fejlesztése a múlt század elején kezdődött és napjainkban is folyamatosan tart. Az elmúlt 90 év során az orvostudomány fejlődésével egyre biztonságosabb, korszerűbb, a betegek életét megkönnyítő, életvitelükhöz, igényeikhez alkalmazkodó korszerű terápiák segítik a cukorbetegség hatékony kezelését, melyekkel a szövődmények megelőzhetőek. Ugyanakkor a helyes életmód legalább olyan fontos, mint a megfelelő kezelés, mind a betegség megelőzése, mind a gyógyszeres kezelés kiegészítése szempontjából.

 

A cukorbetegség okai

 

A tudományos vizsgálatok alapján a gének (az öröklésért felelős sejteken belüli anyagok) között van olyan, ami cukorbetegségre hajlamosít. A hajlam kifejlődését a testsúlyfelesleg önmagában is okozhatja. Bizonyos gyógyszerek (pl. szteroid kezelés, hypotiazid, stb.) az alkohol, de a terhesség is okozhatnak cukorbetegséget. A betegség kifejlődése előtt vércukor terheléses vizsgálattal már kimutatható a veszély. Ez nagyon fontos, mert ilyenkor még sokat tehetünk (korszerű táplálkozás, fogyás, rendszeres testmozgás) a baj megelőzéséért.

 

Siklósi Kórház Egészségfejlesztési Iroda


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.