NTAK – fontos határidő közeleg a vendéglátósok számára

Helyi - szerző: HH

A turizmus célzott fejlesztése érdekében került bevezetésre a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által életre hívott Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK), ami egy új, digitális adatszolgáltatási rendszer.

 

Használatával valós időben monitorozhatóvá válik az országban található szálláshelyek, vendéglátóipari üzletek és attrakciók forgalmi és statisztikai adata. Ezekkel az adatokkal az MTÜ és a helyi önkormányzatok hatékonyabb marketingkommunikációt tudnak végezni és pontosabb és megbízhatóbb adatok alapján nyílik mód a turisztikai fejlesztésekre amellett, hogy a fekete- és szürkegazdaság visszaszorítása is megvalósulhat.

 

A rendszerhez első körben a szállodáknak és panzióknak, majd az összes szálláshelynek csatlakozni kellett, a hatályos jogszabályok alapján a következő lépcsőben július elsejéig minden vendéglátóüzletnek és turisztikai attrakciónak is regisztrálnia kell és kötelezően folyamatosan kell majd adatot szolgáltatni az értékesítésről.

 

A regisztrációhoz és a folyamatos adatszolgáltatáshoz ügyfélkapura, email címre és internet hozzáférésre lesz szükség. A fizetős megoldások mellett a vendéglátóhelyeknek lehetőségük lesz az MTÜ által biztosított ingyenes szoftver használatára is. A regisztráció és az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása pénzbírság kiszabását és végső soron a vendéglátóhely működési engedélyének bevonását vonhatja maga után.

 

A regisztráció folyamatáról és az ingyenes szoftver működéséről a harkányi művelődési ház szervezésében ingyenes előadást tartanak május 18-án 17 órától.