Nukleáris anyagot is szerzett a kaposvári bombagyáros

Belföldi hírek - szerző: HH

A sör és a tojás mellett némi robbanóanyag és urán is akadt annak a férfinek a hűtőjében, aki azért gyúrt robbanóanyagokat, hogy szórakozásból robbantgasson. A 2018 áprilisában elfogott bombagyáros ellen most emeltek vádat.

 

fotó: ügyészség

 

A Kaposvári Járási Ügyészség robbanóanyag engedély nélküli készítésével, megszerzésével elkövetett robbanóanyaggal visszaélés bűntette és radioaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt emelt vádat azzal a 30 éves kaposvári férfival szemben, aki engedély nélkül tartott az otthonában nagyrészt általa készített robbanóanyagokat, és engedély nélkül szerzett radioaktív vegyszert – közölte az ügyészség.

 

Az egyetemen szerzett vegyész szakképzettséget, szabadidejében pedig szívesen foglalkozott preparatív kémiával. A vegyészet iránti érdeklődésétől indíttatva 2012-ben kezdett robbanóanyag előállítására alkalmas, kereskedelmi forgalomban engedély nélkül megvásárolható vegyszereket és elektronikai eszközöket beszerezni, hogy hobbiból robbantgasson.

 

A férfi a bombáit Kaposvár melletti szántóföldön, házilag készített időzítőkkel robbantotta fel. A fel nem használt anyagokat a lakóházában tárolta, többek között abban a hűtőben, ahol az élelmiszerei is voltak.

 

A vádlott egyetemi tanulmányai alatt egy intézményi labor felszámolása során uranil-acetát laboratóriumi vegyszert is megszerzett, amely hasadóanyag tartalomban szegényített u235 izotópú uránt tartalmaz. A radioaktív anyagnak, ezen belül nukleáris anyagnak minősülő engedélyköteles vegyszert zárt üvegben tartotta. Az ionizáló sugárzást kibocsátó vegyszer belélegezve, hosszabb időtávon a belső sugárterhelés révén daganatos betegség kialakulásához vezethet.

 

A férfit végül a Terrorelhárítási Központ munkatársai 2018 áprilisában fogták el és vették őrizetbe, a házában lévő veszélyes anyagokat pedig lefoglalták.