Oktatás és egészségügy: százmilliárdos forrásbevonás várható

Gazdaság - szerző: HH/MTI

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerint a 2017-es költségvetésben százmilliárdos nagyságrendű forrásbevonás lesz az egészségügyben és az oktatásban 2016-hoz képest. A tárca vezetője ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium benyújtotta a Költségvetési Tanácshoz a jövő évi büdzsé tervezetét.

 

Balog Zoltán hangsúlyozta, hogy a gazdasági növekedés olyan többletet eredményez, amelyből most pluszforrást tudnak bevonni. Ennek egy része adócsökkentés formájában jelenik meg, egyebek mellett a legfontosabb élelmiszerek – a baromfi, a tojás és a tej -, valamint az internetszolgáltatás áfáját csökkentik.

 

Az oktatásban folytatódik a béremelés, és az egészségügyben is többlépcsős béremelési program lesz, erről az érintettekkel egyeztetéseket kezdenek, amelynek témája az ütemezés és a mérték lesz – közölte a miniszter. Az egyéb kiadásokról, például a kórház-konszolidációra, az oktatási intézmények állami fenntartására szánt pontos összegekről is az Emmi államtitkárságai egyeztetnek – tette hozzá.

 

Balog Zoltán elmondta, a szociális területen és a kultúrában is terveznek béremelést. A miniszter hangsúlyozta, ez a költségvetés az adócsökkentés és az otthonteremtés költségvetése lesz és mint fogalmazott, mindenki léphet egyet előre.