Október 10. – a lelki egészség napja

Életmód - szerző: EFI

A Lelki Egészség Világszövetsége 1948-ban alakult azzal a céllal, hogy elősegítse az érzelmi és lelki zavarok megelőzését, a mentális egészség fejlesztését.

 

A világnap célja a figyelemfelkeltés, a mentális zavarokhoz kapcsolódó előítéletek (stigma) elleni harc, valamint a lelki egészség középpontba állítása.

 

A lelki egészség megőrzése

 

A lelki egészség és jóllét elérésének alapvető eszköze a helyes életmód, amelynek legfőbb elemeit az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás, a társas kapcsolatok ápolása, az egyén belső erőforrásainak aktiválását segítő módszerek, a szellemi és kulturális feltöltődés képezik.

 

A lelki egészség és jóllét megőrzése nem könnyű, ha az egyén kénytelen veszélyeztető körülményekkel szembenézni, amelyeket sem elkerülni, sem elhárítani nem képes. A stresszreakció az emberi test természetes válasza az őt körülvevő világból érkező kihívásokra vagy veszélyes helyzetekre. Célja, hogy felkészítse a szervezetet a fenyegetettség elleni fellépésre. Az ilyen esetben jelentkező panaszok a traumát követően néhány napig vagy legfeljebb néhány hétig állnak fenn, kivéve, ha a traumatikus helyzet állandósul (pl. háború). Ezért fontos, hogy figyeljünk magunkra, és kellő időben felismerjük a lelki zavarra utaló, intő jeleket.

 

Az állandósuló lelki gondok önpusztító magatartáshoz vezethetnek, és jelentősen növelik az öngyilkosság kockázatát. Éppen ezért nagyon fontos a problémák barátokkal történő megbeszélése, vagy szakember (pszichológus vagy pszichiáter) segítsége, illetve telefonos lelkisegély-szolgálat igénybe vétele.

 

Siklósi Kórház Egészségfejlesztési Iroda


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.