Október a Látás hónapja

Életmód - szerző: EFI

A Látás hónapja keretében még jobban igyekszünk felhívni a figyelmet az éleslátás, illetve a gyakori szemvizsgálat fontosságára.

 

Egyre rosszabb állapotban van az emberek szeme, világszerte például legalább 2,2 milliárd embernek van látásromlása. Manapság a leggyakoribb és az egyik leggyorsabban terjedő szemészeti probléma a rövidlátás, ez világszerte 2,6 milliárd embert érint. A 23-40 évesek között a rövidlátás már háromszor gyakoribb, mint a 60 év felettieknél. Ennek egyik oka a megváltozott életmód – az emberek rengeteg időt töltenek a képernyő előtt, hiszen folyamatosan használják a számítógépet, tabletet, okostelefont. A pandémia alatt még jobban rászorultunk ezekre az eszközökre – az érintettek 45 százaléka tapasztalt szemszárazságot, látásromlást.

 

Megelőzés és minőség

 

Egyre többen viselünk kontaktlencsét, szemüveget, amelyekkel jól korrigálhatóak a látásproblémák, azonban ezeket az eszközöket, illetve látásunkat is ajánlott legalább évente egyszer ellenőriztetni, főleg akkor, ha már enyhe tüneteket is észlel. A problémák megelőzésében vagy korai felismerésében nagy szerepe van a látásvizsgálatnak.

Negyven éves kor felett a szem elkezd romlani, és sokan nem veszik komolyan az intő jeleket, hagyják, hogy eluralkodjanak rajtuk a panaszok, például a fejfájás vagy a fáradtság, pedig egy vizsgálattal, hamar kiderül, hogyan lehet segíteni a panaszaikon. A fiataloknál egy jó szemüveg segíthet abban, hogy a szem lassabban változzon. Nekik érdemes kis lépésekkel haladni, tehát inkább másfél-két évente új szemüveget készíttetni, és nem ritkábban alkalmazkodni egy nagyobb dioptriaváltáshoz.

 

Siklósi Kórház Egészségfejlesztési Iroda


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.