Október végéig érvényesek a diákigazolványok

Életmód - szerző: HH

Október 31-éig kell érvényesíteni a diákigazolványokat. Az utazási kedvezményeket csak érvényes diákigazolvánnyal vagy ideiglenes diákigazolványnak minősülő igazolással lehet igénybe venni.

 

A diákigazolványokat elektronikus úton vagy a közreműködő oktatási intézményen keresztül lehet igényelni, de a kiállításban a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala közreműködik, tehát a dokumentum bármelyik okmányirodában átvehető. A kiadott diákigazolványok esetében az oktatási igazolványokat a közreműködő intézmény érvényesítő matrica felragasztásával érvényesíti.

 

Az érvényesítő matrica tartalmazza érvényességének időtartamát, valamint a köznevelésben a matrica sorszámát, felsőoktatásban a matrica sorszámát és az intézmény és kar betűkódját. Az érvényesítés határideje a köznevelésben kiadható oktatási igazolvány esetében október 31. napja, a felsőoktatásban kiadható oktatási igazolvány esetében az első félévre érvényes érvényesítő matrica esetén október 31. napja, a második félévre érvényes érvényesítő matrica esetén március 31. napja.

 

A kedvezményes tanulóbérletet csak érvényes diákigazolvánnyal vagy ideiglenes diákigazolványnak minősülő igazolással lehet használni, ezek nélkül a bérletszelvény nem érvényes. Más dokumentummal, például iskolalátogatási igazolással, hallgatói jogviszony igazolással az utazási kedvezmények nem vehetők igénybe.