Októbertől emelkedik az üzemanyagok adója

Gazdaság - szerző: HH

Ötven dollár alá esett a Brendt olaj hordónkénti ára, így a benzin jövedéki adója literenként 5, a gázolajét 10 forinttal emelkedik október elsejétől. Az autósok a csökkenés miatt lehet, hogy meg sem érzik a változást.

 

Az adómértékek a kőolaj világpiaci árának függvényében negyedévente módosulhatnak, azaz az október 1-jétől meghatározott mértékek az idén már nem fognak változni. A január 1-jétől érvényes adómértékeket 2016. december 22-ig teszi közzé honlapján a NAV.

 

Az Országgyűlés által júniusban fogadta el az új jövedékiadó-törvényt, ami szerint a kőolaj világpiaci árához köti az üzemanyagok adóját. A szabályozás szerint ha a Brent olaj hordónkénti világpiaci ára 50 dollár alá süllyed, a benzin esetében a jövedéki adó literenként 5, a gázolajé literenként 10 forinttal emelkedhet. Ha azonban 50 dollár fölé emelkedik a világpiaci ár, az adómértékek visszaállnak a korábbi szintre.

 

Ötven dollár feletti világpiaci árnál az adó mértéke az ólmozatlan benzin esetében literenként 120 forint, ha azonban a világpiaci ár legfeljebb 50 dollár, akkor 125 forint. A gázolajnál a magasabb ár mellett 110,35 forint az adó, az alacsonyabbnál 120,35 forint, az ólmozott benzin esetében pedig 124,20 forint.