Olasz választások – 215 párt jelentkezett a februári voksolásra

Nagyvilág - szerző: GR

Rekordszámú politikai formáció regisztráltatta magát a február 24-25-i olasz választásokra, közöttük a miniszterelnöknek mégiscsak Silvio Berlusconit jelölő jobbközép Szabadság Népe (PdL).

 Utolsóként a PdL nyújtotta be a római belügyminisztériumhoz a hivatalos választási logóját. A jobbközép párt szimbólumán a „Berlusconi miniszterelnök” felirat is olvasható.
Ez ellentmond a PdL és az Északi Liga közötti választási paktumnak, amely elvben kizárta Berlusconi miniszterelnöki jelölését. A Liga logója Giulio Tremonti volt pénzügyminisztert jelöli miniszterelnöknek. „Berlusconi nem a koalíció, hanem a saját pártja jelöltje” – fogalmazott Roberto Maroni, az Északi Liga elnöke. Berlusconi kijelentette, ha a jobbközép megnyeri a választásokat, ő legfeljebb a pénzügyminiszteri székre pályázik.
A hétfői olasz sajtóban közölt pártlogók mindegyike feltünteti az adott politikai erő miniszterelnök-jelöltjének nevét. Kivételt egyedül a balközép Demokrata Párt (PD) jelent, amelyre nem írták fel Pierluigi Bersani főtitkár nevét.
Összesen 215 párt kíván indulni az alig másfél hónap múlva esedékes parlamenti választásokon, azaz 15 százalékkal többen, mint a legutolsó, a 2008-as voksoláson.

Az eddig parlamenten kívüli pártoknak a következő napokban 30 ezer szavazói aláírást is be kell nyújtani. Az eddig is ismert nagy pártok, a PdL és a PD mellett számos új politikai erő indul a választásokon: a Mario Monti vezette listától a Kalózpártig. Regisztráltatta magát a „Kenyeret, békét, munkát” elnevezésű párt, az „Éljen Olaszország”, az „Elég az adókból”, a „Kommunista Munkáspárt” és az „Ezereurós nyugdíjminimumot!” párt is.

Február 24-25-én 51 026 177 szavazásra jogosult olaszt várnak az urnákhoz 61 571 választási körzetben. Ekkor tartják Lombardiában, Lazióban és Molisében a tartományi választásokat is.

(Forrás: MTI)