Olcsóbb és átláthatóbb rendszer jön létre a képviselők számának csökkentésével

Belföldi hírek - szerző: Kacsúr Tamás

(fotó: MTI/ Soós Lajos)

A közigazgatási tárca parlamenti államtitkára szerint arányosabb, olcsóbb és átláthatóbb rendszer jön létre az országgyűlési képviselők számának felére csökkentésével és az összeférhetetlenségi szabályok változásával.

 

Erről Rétvári Bence keddi budapesti sajtótájékoztatóján beszélt. Az államtitkár úgy értékelte: a változtatásoknak köszönhetően magasabb színvonalú munka várható és a kevesebb képviselő, a kisebb összegű költségtérítés az állampolgárok számára is kisebb költségeket jelent majd.

Rétvári Bence felidézte: az alaptörvény rögzíti, hogy az új magyar parlament képviselőinek a száma nem lehet több 200-nál. Az idei választáson így 199 képviselőt juttathatnak be a parlamentbe a szavazópolgárok.

Az előkészítő munkálatok megkezdődtek, az alsóházi termet már lezárták, zajlanak az átalakítások és a parlament január végén-február elején a felsőházi teremben kezdi meg a munkát.  

 

 

(fotó: MTI/ Soós Lajos)

Hozzátette: az uniós átlagot nézve a jelenlegi létszám nagyobb, mint az uniós tagállamok jelentős részénél a lakosság arányához viszonyítva. Rétvári Bence szerint bár nagy konszenzus övezte a kisebb parlament létrehozását, a döntés a végül mégsem született meg: a szocialisták és a liberálisok részéről „népszerű ígéret volt” csak, de nem gondolták komolyan, sőt az MSZP-SZDSZ-kormány idején vált lehetővé, hogy polgármesterek, önkormányzati tisztviselők is lehessenek országgyűlési képviselők.

Az államtitkár kitért arra, hogy a jelenlegi kabinet magán kezdte a spórolást, és már az önkormányzati választásokon is kisebb létszámú képviselőtestületeket választottak, a képviselők száma 28 ezerről 19 ezerre csökkent.

Rétvári Bence emlékeztetett: nagymértékben szigorították a szabályokat, nem lehet képviselő az, aki polgármesteri tisztséget, önkormányzati tisztséget tölt be.

A politikai álláshalmozás, azaz, hogy valaki országgyűlési, önkormányzati képviselőként és polgármesterként is vett fel fizetést, megszűnik – rögzítette. Rámutatott, hogy így jobban tudnak majd koncentrálni a következő Országgyűlés képviselői a parlamenti munkára, professzionális képviselők lesznek, s a különböző ágazati, területi érdekek, egyes szakmai csoportok részérdekei kevésbé fogják befolyásolni a parlamenti döntéshozatalt. Ezáltal a képviselői fizetések mintegy fele spórolható meg, és a költségtérítés rendszerét is átalakították, itt is kisebb lesz a költés – mondta.

Az államtitkár kiemelte az idei év változásai közül, hogy sem megyei kormánymegbízottak, sem járási kormányhivatalok vezetői nem lehetnek országgyűlési képviselők.

A pártok finanszírozásánál fontos módosulásnak nevezte, hogy kampányévben megemelkedett a költési plafon, jelöltenként egymillióról ötmillió forintra, az állam támogatást ad azoknak, akik a kellő mértékű támogatást megszerezték, és akik a 2 százalékot elérik, azoknak nem is kell ezt visszafizetni. Elszámolnia viszont mindenkinek kötelező lesz – jegyezte meg.  

 

 

(forrás: MTI)