Órákon át orosz szervereken keresztül folytak a Facebook és Google adatai is

Technológia - szerző: KT

Szerda kora reggel közép-európai idő szerint 5:43 és 8:10 között olyan dolog zajlott az interneten, ami elsőnek talán furcsának tűnhet: orosz szerveren át irányítottak komoly forgalmat.

 

A legnagyobb oldalak forgalma mellett az Apple és a Microsoft jelentős mennyiségű adata is egy orosz szerveren keresztül folyt keresztül – derül ki annak a szervernek a naplójából (BGP), mely az útvonalválasztásért felelős.

 

A jelenség nem véletlen, az elektronikus rendszerek elleni támadás nagyon is közismert formája, amikor valaki a saját csomópontján keresztül irányít át bizonyos forgalmakat. Ez ha rosszindulatú tevékenység azt a lehetőséget szolgálja ki, miszerint a hálózat tulajdonosa a rajta átfolyó adatokkal széles körű műveleteket hajthat végre – elfogva tárolhatja őket, megismerheti azok feladóját, célját, előzményeit és számtalan metaadatot, idővel pedig információt nyerhet ki belőlük.

 

Egy olyan nagy méretű, decentralizált hálózat esetében mint az internet ez a lehetőség például több bonyolult statisztikai úton való információszerzés vagy más beavatkozások előkészítése szempontjából lehet inkább csábító, sem mint jelszavak, felhasználónevek kifürkészése okán.