Orbán: Magyarország egy menekülttáborrá fog válni

Belföldi hírek - szerző: HH/MTI

Aki tiltott határátkelést hajt végre, mindegy, milyen indokkal teszi, azonnal őrizetbe kell venni – mondta Orbán Viktor. A kormányfőt a reklámadóról is kérdezték, amiről azt nyilatkozta: szükség van rá és a belőle származó bevételre, ettől nem tudunk eltekinteni.

 

 

A bevándorlás ügyében Orbán Viktor a Kossuth Rádió pénteki, 180 perc című műsorában kifejtette: jelenleg arra volna szüksége, hogy a kérdésben megkérdőjelezhetetlenül egységesen és egyértelműen lépjen fel a magyar közvélemény. A miniszterelnök olyan – az európai menekültpolitikától egyébként eltérő – előírásokra kér felhatalmazást a magyaroktól, hogy az illegális határátlépőket a magyar hatóságok vehessék őrizetbe, tartsák fogva, és amint lehet, azonnal toloncolják ki őket. Ha megkapja erre a felhatalmazást a nemzeti konzultáción – mondta -, akkor érvényt is tud szerezni neki Brüsszelben.

 

Emlékeztetett, hogy korábban Magyarországon már volt ilyen szabályozás, de ettől az unió eltiltotta a magyar hatóságokat, ám most világossá kell tenni Brüsszelnek, hogy ez rossz döntés volt a részéről. Orbán Viktor szerint a minél hamarabb elindítandó konzultáción jól kell feltenni a kérdéseket, egyszerűen és világosan, és akkor az embereknek lesz róla véleményük, mert az embereknek – mint fogalmazott – megvan a józan eszük.

 

A kormányfő hangsúlyozta: az osztrákok és a németek változtatni fognak a bevándorlókkal kapcsolatos szabályaikon, így a Magyarországra érkezett menekültek nem tudnak majd továbbmenni, itt fognak rekedni. Ha akkor nem lesznek olyan törvényeink, hogy azonnal fogjuk el őket, és azonnal toloncoljuk vissza, akkor

 

Magyarország egy menekülttáborrá fog válni

 

– mondta Orbán Viktor, hangsúlyozva, hogy ezt el kell kerülni. Szerinte ha a magyar rendőrség erőteljes fellépéséből a Balkánon is világossá válik, hogy nem érdemes Magyarországra jönni – mert letartóztatják, az ellátásukat megkeresendő dolgoztatják, majd kitoloncolják őket -, akkor nem is fognak jönni.

 

Orbán Viktort a reklámadóról, régi harcostársának elveszítéséről is kérdezték a műsorban, amiről azt mondta: szükség van a reklámadóra és a belőle származó bevételre, ettől nem tudunk eltekinteni.

 

Miután a reklámadó – mint minden adó – pénzről szól, és magántulajdonosok zsebbe vágó érdekeiről is szó van, nekik erről van véleményük. Különböző eszközökkel, különböző módszerekkel próbálnak ennek érvényt szerezni, és különböző erősséggel fogalmazzák ezt meg – mondta a miniszterelnök.

 

Hangsúlyozta ugyanakkor: ilyen vitákban sem a kormány, sem ő nem vehet részt. Egy ország kormányzása sohasem személyes ügy – fogalmazott, hozzátéve: a kávéházi legendák világa nem a kormányzás világa. Azt egészen másodlagosnak nevezte, ki milyen stílusban, hogyan beszél és mit mond.

 

A kormány bankpolitikájának változásáról a kormányfő azt mondta: elértük a céljainkat. Mint fogalmazott, az ő fejében úgy tagozódik az időszámítás, hogy van a devizahiteles korszak előtti és utáni élet, és most a devizahitelesek korszakát lezártuk.

 

Hozzátette, a kormány azt a célját is elérte, hogy a magyar bankrendszer legalább fele nemzeti kézben legyen. Szavai szerint Magyarország visszatért a rendezett gazdasággal rendelkező országok közé.


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.