Országos víziközmű felújítási program indul

Belföldi hírek - szerző: HH/MTI

Országos víziközmű rekonstrukciós program indul, melynek célja, hogy hosszú távra garantálják a víziközmű szolgáltatás biztonságát – jelentette be az aktuális energiaügyi miniszter.

 

A víziközmű-társaságokat a legtöbb helyen átvette az állam, rendezte adósságaikat, egységesítette a díjakat. Így történt ez Harkányban a Baranya-Víz estében; és néhány érthetetlen kivétellel a környék településein is. Nekik saját erőből, csupán egy normatíva mellett kell fenntartani és üzemeltetni a rendszert.

 

Lantos Csaba szerint a hazai ivóvíz-hálózat elöregedett, a vezetékekbe bepumpált víz több mint 22 százaléka elfolyik, ami komoly vízveszteség. Az országos víziközmű rekonstrukciós program azért indul, hogy ezt a helyzetet felszámolják, és javítgatás helyett érdemben, nagyobb szakaszokon ki tudják kicserélni a csöveket, illetve a kapcsolódó infrastruktúrát.

 

Az országban a vízvezeték-hálózat hossza meghaladja a 90 ezer kilométert, ebből több mint 40 ezer kilométernyit kellene kicserélni; évente mintegy 1200 kilométerre van kapacitás.

 

 

 


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.