Országszerte 15 helyszínen csaptak le a NAV kommandósai

Belföldi hírek - szerző: HH

Országos kiterjedésű akcióban számolta fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azt a bűnszervezetet, amely több mint félmilliárd forintnyi áfa befizetését mulasztotta el.

 

 

A Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság nyomozói 15 helyszínen csaptak le a Bevetési Igazgatóság járőreivel és a MERKUR bevetési egység kommandósaival karöltve.

 

A szombathelyi pénzügyi nyomozók irányításával felszámoltak egy olyan hierarchikusan működő céghálózatot, amely építőipari és humán szolgáltatásokról állított ki fiktív számlákat elsősorban a saját munkaerőkölcsönzéssel foglalkozó kirakatcégüknek, emellett további megrendelők részére is ellenszolgáltatásért cserébe.

 

A színlelt számlázási láncolat célja, a stróman ügyvezetők nevére bejegyzett gazdasági társaságok nevében kiállított számlák után, az általános forgalmi adófizetési kötelezettség jogosulatlan csökkentése volt. A számlákon feltüntetett áruértékesítések és szolgáltatások után felmerülő áfa összegét, a számlázási láncba állított egyik gazdasági társaság sem fizette meg. Az elkövetők több mint félmilliárd forint értékben okoztak vagyoni hátrányt a költségvetésnek, amely a lefoglalt ingatlanok, készpénz és számlapénzek formájában teljes egészében megtérült.

 

A különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt folytatott nyomozás során a pénzügyőrök 15 helyszínen tartottak kutatást, 12 főt hallgattak ki gyanúsítottként, ebből 4 főt vettek őrizetbe, akik letartóztatását elrendelte a Győri Járásbíróság. A szervezet irányítói akár 20 év börtönt is kaphatnak.

 

 

 


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.