Orvosok és tűzoltók alkotják majd az első baranyai járási mentőcsoportot

Baranya - szerző: KT

Országosan az elsők között jött létre 2011 áprilisában a Mecsek Mentőcsoport, amely Baranya megye első, önkéntes megyei szintű mentőcsoportja. Az önkéntesek azóta többször is segítették a hivatásos katasztrófavédelmi szerv munkáját. Kerestek eltűnt személyeket a Mecsekben, hóval elzárt települések betegeit mentették ki, és legutóbb az árvízi védekezésben vettek részt. A megyei mentőcsoport után, most járási szinten is megkezdődik az önkéntesek toborzása. Az első járási mentőcsoport a Szentlőrinci Járásban fog megalakulni.

Az önkéntesek segíteni akarása példaértékű volt a júniusi dunai árvíz során. A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság útján több mint négyszáz önkéntes jelentkezett munkára. Már korábban is a távlati célok között szerepelt járási szinten bevonni az önkénteseket a katasztrófavédelmi feladatokban, amely most meg is valósul.

Csütörtökön tartották az első taggyűlést Szentlőrincen, ahol Domján Gábor tű. őrnagy, megyei polgári védelmi főfelügyelő tájékoztatta a leendő mentőcsoport állományát a megalakulás részleteiről. A főfelügyelő elmondta, a járási mentőcsoportok jól bevethetők lesznek majd a járási területeken jelentkező veszélyeztető hatások helyi kezelésére, segítve ez által a hivatásos mentőerők munkáját. A mentőcsoportokat a társadalmi igények és a veszélyeztetettség függvényében alakítják majd meg. Domján Gábor hozzátette, a megalakuláshoz, és a működtetéshez a közigazgatási és a lakosság támogatására is szükség van. A legtöbb járásban olyan, már meglévő szervezetekre építve alakítják meg a mentőcsoportokat, amelyekkel a katasztrófavédelem már korábban is együttműködött. Közös cél továbbá az is, hogy az önkéntesek működési feltételeit javítsák.

A taggyűlésen a járási mentőcsoport működésével kapcsolatos kérdéseket és válaszokat vitatták meg a résztvevők, majd kitöltötték a belépési nyilatkozatokat, és az adatközlő adatlapokat. Baranya megyében a Szentlőrinci Járásban fog először megalakulni a Szigetvidék Mentőcsoport, amelyben a Szabadszentkirályi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai, és egy orvosokkal és szakápolókkal kiegészített egészségügyi egység is lesz. A mentőszervezetbe huszonöt fő lépett be, akik a Szentlőrinci Járásra jellemző katasztrófaesemények helyi szintű kezelésében tudnak majd segítséget nyújtani. Többek között a helyi vízkárok (villámárvizek), nagyobb kiterjedésű vegetációtüzek, és tömeges balesetek kezelésére lesznek kiképezve. A mentőcsoport Megalakítási Tervének jóváhagyását követően rendszerbeállító gyakorlatot szervez részükre a megyei katasztrófavédelem, amely után hivatalosan is bevethető lesz az első baranyai járási önkéntes mentőszervezet.

A jövőben mind a tíz baranyai járásban megalakulnak majd a mentőcsoportok, a Szentlőrinci után a Villányi és a Sellyei következik.

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság lehetőséget ad önkénteseknek arra, hogy belépjenek a jövőben megalakításra kerülő járási mentőcsoportokba. Előzetesen jelentkezni egy nyilatkozat kitöltésével, és a baranya.titkarsag@katved.gov.hu elektronikus címre történő megküldésével lehet. A nyilatkozat kitöltése még nem jelent automatikus belépést a szervezetbe, az érdeklődök egy taggyűlés keretében minden kérdésükre választ kapnak, a mentőszervezetbe történő belépésre csak azután kerül sor. Olvassa el az általános tájékoztatót is.