Összeült a Biztonsági Tanács, USA Kelet-európai hadgyakorlatra készül

Nagyvilág - szerző: KT

Amerika hazugsággal vádolta Moszkvát, Oroszország szemrehányást tett Washingtonnak az ukrán erők amerikai tanácsadói támogatásáért. Mindez az ukrán válság miatt összehívott ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén törént. Az ülést Litvánia indítványozására hívták össze.

 

 

Samantha Power amerikai nagykövet szerint Oroszország, amely új frontot nyitott Ukrajnában, manipulált, zavart próbált kelteni, mi több, leplezetlenül hazudott, amikor letagadta a kelet-ukrajnai harcokban játszott szerepét, holott katonákkal, tankokkal és légvédelemmel támogatja a szakadárokat. Power emlékeztetett arra, hogy a világszervezet legfontosabb biztonságpolitikai testülete immár 24. alkalommal ült össze, hogy megpróbálja megállítani Oroszország agresszív fellépését – írja az MTI.

 

Oroszország a Biztonsági Tanács öt állandó tagjának egyike, és mint ilyennek vétójoga van. Ezért kizárt, hogy a BT Moszkvát elítélő határozatot vagy akár csak állásfoglalást legyen képes elfogadni.

 

Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet felszólította az Egyesült Államokat, hogy hagyjon fel a szuverén államok belügyeibe való beavatkozással, hozzátéve, hogy az ukrán kormányerőknek többtucatnyi amerikai tanácsadó nyújt segítséget. Csurkin szerint az ukrán válság oka az, hogy Kijev háborút indított a saját népe ellen. Sürgette, hogy Petro Porosenko ukrán elnök hozza nyilvánosságra annak a béketervnek a részleteit, amelyről Minszkben beszélt, amikor szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott. Csurkin szerint a terv pusztán a figyelmet hivatott elterelni az ukrán katonai műveletekről. A diplomata nem tagadta, hogy a kelet-ukrajnai harcokban orosz „önkéntesek” vesznek részt, az orosz reguláris erők jelenlétét viszont igen.

 

A BT néhány órával azt követően ült össze, hogy Porosenko elnök bejelentése szerint Oroszország betört Ukrajnába. Az ukrán államfő állítását a NATO légi felvételekkel bizonyította. Az ENSZ egy nemrégiben elkészített jelentése szerint a kelet-ukrajnai harcokban mintegy 2 ezer ember vesztette életét. Kijev és a nyugati országok azzal vádolták meg csütörtökön Oroszországot, hogy csapatai közvetlenül is részt vesznek a kelet-ukrajnai harcokban. A NATO szerint mintegy 1000 orosz katona támogatja közvetlenül a Moszkvához húzó szakadárokat. A NATO vezetői szerint a szövetségnek az ukrajnai konfliktus miatt át kellene értékelnie a stratégiáját és csapatainak elrendezését. A NATO szeptember 4-én és 5-én csúcstalálkozót tart Walesben.

 

Az Egyesült Államok tankokat és katonákat készül kelet-európai hadgyakorlatokra vezényelni, hogy megnyugtassa az Ukrajna elleni orosz intervenció miatt aggódó szövetségeseit – jelentette ki Vanessa Hillman alezredes, a Pentagon szóvivője csütörtökön Washingtonban. A tervek szerint októberben 600 katonát vezényelnek majd Lengyelországba és a balti államokba, hogy ott kiképzési gyakorlatokon vegyenek részt. Amerikai részvétellel a NATO keleti határai mentén az elmúlt időben több hadgyakorlatot is tartottak az ukrajnai szakadárok orosz támogatása miatt nyugtalan szövetségesek megnyugtatása érdekében. Az Egyesült Államok emellett F-16-os vadászrepülőket vezényelt Lengyelországba és részt vesz a balti államok légterének biztosításában is.