Ösztöndíjjal segítenék gyermekes szülők általános és középiskolai tanulmányait a kormány

Gazdaság - szerző: HH

A kisgyermekes szülők munkaerőpiaci elhelyezkedésének támogatására új, havi 100 ezer forintos ösztöndíjjal egybekötött képzési lehetőségeket tartalmazó pályázatot indított a kormány.

 

A 3 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett program célja, hogy 2022. végéig legalább 2500 kisgyermekes szülő képzése valósuljon meg.

 

A program lehetőséget ad az általános- és középiskola 5-12. osztályainak elvégzésére, a jelentkező azonban dönthet úgy is, hogy inkább iskolarendszerű oktatásban vagy felnőttképzésben az Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakképzést választja.

 

Az elérhető ösztöndíj-támogatás mértéke legfeljebb 12 hónapig havi 100 ezer forint, amelyet a pályázó egyebek mellett a képzés helyszínére utazás finanszírozására is felhasználhat. Az ösztöndíj összegéből – a képzés sikeres elvégzésének ösztönzése érdekében – minden hónapban 40 ezer forintot visszatartanak, amelyből 20 ezer forintot akkor tudnak biztosítani, ha a programban résztvevő eljut a képzést lezáró vizsgára, a másik húszezret pedig akkor, ha sikeresen le is teszi a vizsgát. Mindezt egyösszegben folyósítják majd a résztvevők számára.