Paksi bővítésért felelős miniszter: húszmilliárd, és rendben van a fürdő jövője

Helyi - szerző: HH

Hétfő délután hivatalosan is átadták a Harkányi Gyógyfürdő téli strandját. Az ünnepélyes megnyitón részt vett Süli János, a paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter is.

 

Átadták a Harkányi Gyógyfürdő téli strandját

 

A Lepke medence és a csúszdapark felújításának első üteme valósult meg abból a támogatási összegből, mely 2014 decemberében érkezett Harkányba – emlékeztetett Baksai Endre Tamás az ünnepélyes megnyitón. Harkány polgármestere a fejlesztések sorát felidézve a beltéri gyermekvilág majd a 2019-ben átadott épületrész felújítását említve rámutatott: a harkányi élményfürdő legjelentősebb projektjében, a kültéri gyermekvilágban az építkezés most is zajlik. Bár a határidő 2022 év vége, ha semmi rendkívüli nem jön közbe jövő nyárra elkészülhet.

 

A fürdő megvásárlásához Harkány hitelt vett fel, amit a kormány a tíz évvel ezelőtti adósságkonszoldiációval tudott csak rendezni – foglalta össze Nagy Csaba. Az országgyűlési képviselő összegezte: 2014-ben 215, egy évre rá 300, 2016-ban pedig egymilliárd forint kormányzati támogatás érkezett Harkányba, majd 2018-ban két döntés született: a 47 milliós határozat mellett egy 3,8 milliárd forintos is segítette a fürdő fejlesztését.

 

A paksi bővítésekkel a régiót is fejlesztenék, amibe beletartozik Baranya, Somogy, Tolna és Bács-Kiskun megye is – közölte Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter. Mint megjegyezte, többévig, évtizedig a beruházáson fog dolgozni több ezer ember, akik szabadidejét szeretnék kulturáltan lekötni. Szavai szerint a térség fejlesztését szolgálja majd a pécsi reptér bővítéséhez szükséges forrás későbbi biztosítása is.

 

Az önfenntartó fürdőt hétszázezres éves vendégszámnál látja reálisnak a miniszter, az egymillió vendégszámra pedig lehetséges célként tekint, melyhez azonban további fejlesztések szükségesek. Ha a következő időszakban még 20 milliárdot sikerülne idehozni, akkor – mint fogalmazott – rendben lenne a fürdő jövője. Hozzáfűzte: ezt lépésenként kell megtenni.

 

 

A Harka Vízivilágról

 

A Harka Vízivilág, az összesen 761 négyzetméter vízfelülettel, 3 csúszdával, wellness- és élményelemekkel rendelkező téli élményfürdő Harkány város önkormányzata, illetve a Harkányi Gyógyfürdő Zrt. fürdőfejlesztési koncepciója alapján épült a magyar kormány milliárdos mértékű támogatásából.

 

A harkányi önkormányzat a kormány 2018-as határozata alapján 3,809 milliárd forintot kapott a Harkányi Gyógyfürdő fejlesztési terveinek a megvalósítására. Ebből az összegből több mint 3,355 milliárd forintot infrastrukturális beruházásra, több mint 454 millió forintot pedig további beruházások előkészítésére, tervek, tanulmányok elkészítésére fordíthat a fürdőváros.

 

A támogatás egy részéből a hármas medencecsarnok rekonstrukcióját végezték el. Ennek keretében a fürdő épületének földszintjén 2 új medence épült, amelyekhez egy külső strand- és úszómedence csatlakozik.

 

A Kalandmedencében ugrótorony, mászófal, sodrófolyosó, pezsgőmedence és csúszdák, az Élménymedencében a vízi masszázst biztosító élményelemek – nyakzuhanyok, fekvő és ülő, víz alatti pezsgőpadok -, a külső nyitott strand- és úszómedencében pedig több kialakított úszósáv, valamint a relaxációhoz ideális ülő- és fekvőpadok találhatók. A Harka Vízivilág célja, hogy a Harkányi Gyógyfürdő őszi-téli hónapokban érkező látogatói számára is strand élményeket biztosítson.

 

Harkány város önkormányzatának legfontosabb kitűzött célja, hogy a közel 200 éves múlttal, 13,6 hektáros területtel rendelkező komplexumot fejlessze, a szolgáltatások bővítésével a Harkányi Gyógyfürdő – mint turisztikai célpont – újra a méltó helyére kerüljön. Ennek a folyamatnak látványos és érzékelhető eredményei a 2017-ben megépült beltéri gyermekvilág, a 2019-ben megnyitott wellness részleg és szaunavilág, valamint a jelenleg átadott Harka Vízivilág is.

 

A fejlesztések folytatódnak: a kormányzati támogatás további részéből épül jelenleg egy négy medencéből, álló kültéri gyerekbirodalom is. Ezen beruházás kivitelezése ez év december 31-ig készül el, és a tervek szerint a következő nyári szezonban már igénybe vehető lesz ez a rész is.