Parlagfűszezon: a zöldterületek karbantartása sokak számára jelent kötelezettséget

Helyi - szerző: HH

Nyakunkon az allergiásokat leginkább próbára tevő időszak; az idei nyár végén a szokottnál is magasabb parlagfű-terhelés várható, de a csalánfélék már most is komoly gondot okoznak az arra érzékenyek körében. A zöldterületek karbantartása a legtöbb harkányi lakos feladata közé tartozik, a kötelezettség elmulasztása esetén pedig komoly bírsággal is lehet számolni.

 

A statisztikák szerint minden harmadik ember allergiával küzd, mely tüneteit egyebek mellett olyan növények okozzák, mint a hamarosan elnyíló parlagfű. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) meglátása szerint az idén jelentős pollenterhelést kell elviselnie annak a mintegy 2,5 millió embernek, akik Magyarországon parlagfű allergiától szenvednek. A helyzet Harkányban sem rózsás, de a gaz irtása közös feladat.

 

A parlagfű a megművelés alatt álló területeket veszélyezteti, Harkány közterületein mintegy negyven hektáron, de valamennyi kerttulajdonos számára is visszatérő gondot jelenthet. A növényzet karbantartása azonban nem csak a kertes házak használóit érinti, ugyanis a város közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának következményeiről szóló rendelete alapján valamennyi házigazdára feladatot ró a kerti és ház körüli fű folyamatos kaszálása és a gyomtalanítás is.

 

Ezeket a beépített vagy be nem épített telken levő munkálatokat szükség szerint, de évente legalább négy alkalommal – április 25-ig, június 30-ig, augusztus 15-ig és október 15-ig – kell a gyomtól, gaztól, szeméttől, vadon növő bokroktól megtisztítani. Az, aki mindezeknek a kötelezettségeknek nem tesz valamilyen formában eleget, akár 150 ezer forintos közigazgatási bírsággal is sújtható.

 

A közterületek zöld felületeinek karbantartását a Városgazdálkodási Zrt. folyamatosan végzi kiterjedt gépparkjával, negyven hektáron jellemzően 10-15 munkatársával.