Peace Run – Harkányban is a békéért

Helyi - szerző: KT

Harkányon is átvezet a Békefutás. Magyarország tizenharmadik alkalommal csatlakozik a Sri Chinmoy atléta, filozófus, művész és költő által alapított mozgalomhoz, a Peace Run-hoz.

Ez nem más, mint a világ legnagyobb olimpiai stílusú váltófutása, ami hat földrészen, mintegy száznegyven országon át vezet. A közösségek és nemzetek közötti összefogást, barátságot és békét hirdető rendezvény huszonhat éves múltra tekint vissza.

A futás anyagi és politikai érdekektől mentes rendezvény. Az alapító, Sri Chinmoy alapelveit követve, minden országban a helyi szervezők önkéntesen végzik munkájukat, a helyi közösségek szolgálatára, a nemzetközi barátság és megértés jegyében. A rendezvény megszervezésében a szervezők iskolákkal, sportszervezetekkel, települési önkormányzatokkal és állami szervezetekkel működnek együtt. Az élet minden területéről származó nemzetközi futócsapat tagjai saját idejüket és energiájukat szentelik arra, hogy a futás üzenetét a világ minden tájára eljuttassák. A Békefutás alapítója Sri Chinmoy munkássága elismeréséül megkapta az UNESCO Nehru Medallion kitüntetését, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend, és a Pro Cultura Hungarica kitüntetéseket.

Az európai szakasz tíz országot érint, négyezer kilométeren át. A május 5 és 10 között esedékes magyarországi rész (Gyula – Békéscsaba – Orosháza – Makó – Szeged – Kiskunhalas – Baja – Mohács – Pécs – Drávaszabolcs útvonal) Harkányon is átvezet. A 30 állandó főből álló futáshoz bárki csatlakozhat, előzetes regisztráció vagy bejelentés nélkül. Harkányba május 10-én Túrony irányából érkezik a harmóniát jelképező fáklya, 14:45 körüli időben.

Harkány Városa a programban való részvétellel szeretné kifejezni a világbéke iránti elkötelezettségét. Ez alkalomból az Általános Iskola és a Big Band közreműködésével a futók megérkezése után a Művelődési Központ előtti téren kisebb ünnepség lesz, majd a futók Drávaszabolcs felé veszik az irányt, hogy átkeljenek Horvátországba, tovább hirdetve a reményt, az örömöt és a békét.