Pénzért és ajándékokért igazolta le a közmunkát, mindenki börtönbe kerülhet

Baranya - szerző: HH

A Baranya Megyei Főügyészség vesztegetés elfogadása, valamint vesztegetés bűntette miatt emelt vádat egy pécsi egyesület vezetője, annak élettársa, illetve 20 közérdekű munkára kötelezett személy ellen.

 

A vádlott egy pécsi egyesület elnöke volt, ami 2018. és 2020. év között együttműködési megállapodást kötött egy pécsi önkormányzati céggel. A megállapodás értelmében az egyesület támogatásban részesült az önkormányzati társaságtól, amit a közterületi munkákkal kapcsolatos költségekre, tevékenységének fejlesztésére fordíthatott.

 

Az önkormányzati céggel megkötött megállapodás lehetővé tette, hogy az egyesület kijelölhető foglalkoztató legyen a közérdekű munka végrehajtása során. Ennek alapján az egyesület vezetője igazolta le a kormányhivatal felé a közérdekű munkára kötelezettek által ledolgozott óraszámot, az adminisztratív teendők ellátásában segítségére volt az élettársa is.

 

Az egyesület vezetője és élettársa 2018. decemberében elhatározták, hogy pénzért és más anyagi szolgáltatásért a ténylegesen el nem végzett közérdekű munkát leigazolják a nyilvántartó lapokon, melyet ezt követően az illetékes kormányhivatal felé továbbítanak. Ezért 2018. decembere és 2020. áprilisa között pénzért, saját részre végeztetett munkáért, szeszesitalért, illetve illatszerért összesen 20 közérdekű munkára kötelezett részére igazolta le a munkaórákat úgy, hogy azt ténylegesen nem, vagy csak részben teljesítették.

 

A közérdekű munkára ítélt személyek a vesztegetés bűntette, míg az egyesület vezetője és élettársa az üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadása miatt felel, így akár 5 vagy 10 év börtön is kiszabható rájuk.