Petárdázni tilos, a tűzijáték idén is jöhet

Belföldi hírek - szerző: HH/SH

Petárdázni idén szilveszterkor is tilos, a legális árusoktól vásárolt tűzijátékok december 31-én este hat órától újév reggelének hat órájáig használhatók.

 

Az 1. és 2. pirotechnikai osztályba sorolt tűzijátékokhoz egész évben hozzá lehet jutni. Ilyenek az apró, általában földön csattanó termékek, valamint a 16 éves kortól megvásárolható rakéták, legfeljebb 500 grammos telepek és a rómaigyertyák is, használatuk nincs időkorláthoz kötve.

 

A 3. osztályba sorolt termékek csak december 28. és 31. között vásárolhatók és december 31-én 18 óra és január 1-jén 6 óra között használhatók, ekkor engedély sem kell hozzájuk. Ide tartoznak a 18 éves kortól vehető rakéták, szétrobbanó tűzijátékok 1000 grammig.

 

Van egy negyedik osztály is a pirotechnikai termékek között, ám ezt csak pirotechnikus szakképesítéssel lehet venni és használni.

 

A fel nem használt, vagy a hibás, lejárt szavatosságú 3. osztályba tartozó terméket szilveszter után öt napon belül vissza kell vinni a forgalmazónak, aki köteles azt térítésmentesen visszavenni.

 

A legálisan forgalmazott pirotechnikai termék felirata magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaz.

 

Petárdázni – ahogy a korábbi években is – tilos, a petárda birtoklása is tiltott, aki ezt megszegi, szabálysértést követ el, ami 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.