Poller Rolandot illeti a képviselői szék

Helyi - szerző: HH

Poller Roland veheti át Kesjár János megüresedett döntéshozói székét. A korábban volt harkányi képviselő a 2014-es őszi, helyhatósági választások eredménye szerint a hetedik legtöbb szavazatot gyűjtötte.

 

 

A vonatkozó jogszabályok szerint a képviselő mandátuma a lemondás mellett halálával is véget ér. A szeptember 14-én elhunyt Kesjár János székét a választási eredmény szerint soron következő személy tölti be a hattagú képviselő-testületben. A soron következő Poller Roland 61 szavazattal maradt el a hatodik Márton Bélától és 46 vokssal előzte meg Hajdú Gábort.

 

Poller Roland az előző ciklusban függetlenként már volt a harkányi képviselő-testület tagja, amikor a 2013-as időközi választások alkalmával a Fidesz támogatottjaként nyerte el a szavazók bizalmát. A pécsi vállalkozó a választások óta eltelt időre és a mandátumára mutatva elmondta, kötelezettségeinek csak gondos mérlegelés után tehet eleget: tájékozódni szeretne a harkányiak elvárásáról és arról, képviselőként pontosan milyen feladatot is kellene ellátnia. Lemondását nem terjesztette elő, beiktatási eljárásban való részvételéről pedig még nem döntött, de mint mondta, ennek időrendiségéről nincs tudomása.

 

A jelenlegi jogszabályok nem szólnak arról, hogy a képviselőnek a beiktatás ezen esetében mennyi időn belül kell esküt tennie és a vagyonnyilatkozatát leadnia, azonban ezek teljesítéséig a döntéshozatalban nem vehet részt. Beiktatására a következő soros testületi ülésen, de rendkívüli ülés keretében is sor kerülhet.

 

A bizottságok működése szempontjából is sürgető az aktus: a törvény egyértelműen fogalmaz, amikor leszögezi, hogy a bizottság elnökét és – az elnökkel együtt számított – tagjainak több mint a felét az önkormányzati képviselők közül kell választani – természetesen gondosan ügyelve az összeférhetetlenség elkerülésére. Kesjár Jánossal a Pénzügyi, Városfejlesztési, Kulturális és Idegenforgalmi Bizottság tagjaként 5:4 arányban teljesült ez a feltétel. A bizottságba – annak jogszerű működése érdekében – most egy belsős tagot kell bevonni, vagy a legkevésbé hatékony külsős szakértőtől megválni.