Pubra zuhant a rendőrségi helikopter

Nagyvilág - szerző: KT

Legalább három halálos áldozata van a Glasgow belvárosában történt helikopterbalesetnek – közölte szombat reggel a skót rendőrség – adta hírül az MTI.  

 

A BBC-nek nyilatkozó rendőrségi források szerint azonban „szinte bizonyos”, hogy az áldozatok tényleges száma ennél nagyobb. A helyszínről 32 sérültet vittek kórházba, többük állapota kórházi források szerint „nagyon súlyos”.  

 

Alex Salmond skót kormányfő már szombat hajnali twitterüzenetében közölte: tekintettel a baleset súlyosságára, „mindenkinek fel kell készülnie” arra a lehetőségre, hogy a szerencsétlenségnek halálos áldozatai vannak. Péntek éjjel egy rendőrségi helikopter zuhant a skót nagyváros egyik legnépszerűbb pubjára. A helikopter, amelyen a pilóta mellett két rendőrtiszt volt, a zsúfolásig telt ivó lapos tetejébe csapódott és átütötte a tetőszerkezetet, de nem robbant fel, és tűz sem keletkezett.  

 

A szerencsétlenség pillanatában hozzávetőleg 120-an tartózkodtak a pubban. Legtöbbjüket sikerült kimenekíteni, de többen bennrekedtek a beomlott tetőszerkezet által elzárt épületrészben. Néhányukkal a tűzoltóknak sikerült kapcsolatba lépniük, ám az épület a tűzoltóság szóvivőjének szombati tájékoztatása szerint statikailag „nagyon veszélyes”, így a mentőalakulatoknak is „meghatározott módszerek” alapján kell haladniuk. A mentőegységek emberek felkutatására kiképzett kutyák segítségével keresik a romok alatt rekedteket. Szemtanúk beszámolói szerint a gép „kőként zuhant” a Clyde folyó partján lévő, The Clutha nevű pub tetejére, miután hajtóműve jól hallhatóan „ki-kihagyott”.  

 

Ez az utóbbi évek legsúlyosabb nagy-britanniai légi balesete, a halálos áldozatok és a sérültek számát tekintve súlyosabb, mint az év elején történt hasonló londoni szerencsétlenség. Január közepén a dél-londoni Vauxhall városrész zsúfolt főútjára zuhant és felrobbant egy helikopter, miután a sűrű ködben darunak ütközött egy épülő felhőkarcoló mellett. Abban a szerencsétlenségben meghalt a gép pilótája, aki egyedül tartózkodott a fedélzeten, és egy járókelő, akire rázuhantak a roncsok. Tizenketten megsérültek.