Putyin orosz területek elcsatolásával vádolta meg az Osztrák-Magyar Monarchiát is

Nagyvilág - szerző: HH

Ukrajna megtámadásának egy éves évfordulójához közeledve nagyszabású beszédet tartott Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök bejelentette, hogy a Kreml felfüggeszti a stratégiai fegyvereket korlátozó, Egyesült Államokkal kötött egyezményt.

 

Oroszország nem fog atomfegyvert bevetni addig, amíg nem használnak ellene is ilyen fegyvert – szögezte le Putyin. Mint kijelentette, a NATO segítséget nyújtott Ukrajnának az orosz légibázisok elleni támadásban.

 

Jelezte, hogy az Osztrák–Magyar Monarchia és Lengyelország történelmi orosz területeket vett el, amikor az előző század elején elkezdte azt a terjeszkedést, amit most Ukrajnában folytat. Az orosz cár szerint országa ugyanis nem az ukránok ellen harcol, hanem az azokat gazdasági és politikai szempontból is igába hajtó, erkölcsileg rothadó nyugat ellen.

 

Érvelésében Putyin figyelmen kívül hagyta a tényt, hogy Lengyelország csak az első világháború után, a monarchia felbomlásával nyerte vissza függetlenségét.

 

Az orosz vezető beszédében kitárt arra is, hogy az országa gazdasága folyamatosan erősödik, emelkednek a minimálbérek és egyszámjegyű az infláció, a brüsszeli szankciók pedig nem működnek.