Rekordévet zárt tavaly a magyar turizmus

Gazdaság - szerző: GR

Rekordévet zárt 2012-ben a magyar turizmus, a piacon azonban hatalmas átrendeződés figyelhető meg – mondta Horváth Gergely, a Magyar Turizmus (MT) Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese sajtótájékoztatón, szerdán Nyíregyházán. Az eseményen hivatalosan is bejelentették, hogy a szabolcsi megyeszékhely lesz a díszvendége az idei Utazás kiállításnak.

Tavaly a külföldi vendégéjszakák száma tekintetében országos szinten tíz százalékos növekedés volt megfigyelhető 2011-hez képest, ez részben az új küldőpiacoknak és az új desztinációknak volt köszönhető. Nyíregyházán 2012-ben 25 százalékkal növekedett a szlovák, több mint 10 százalékkal pedig a lengyel vendégforgalom, ebből is látszik, hogy a város reagálni tudott a válság után átrendeződő piacra – ismertette Horváth Gergely.

Nyíregyháza nem volt kifejezetten turisztikai célpont az elmúlt évtizedekben, de az utóbbi néhány évben látványosságaival és fesztiváljaival egyre inkább felkelti az utazók figyelmét – jelezte Horváth Gergely. Hozzátette: cél az, hogy a nyírségi nagyvárosban és térségében növekedjen a kereskedelmi szálláshelyek száma, mert ebből jelenleg hiány mutatkozik.

Közlése szerint a MT Zrt. az idén több közös akciót tervez a város önkormányzatával, elsősorban Szlovákiában és Lengyelországban. De piacként tekintenének Ukrajnára és Romániára is, mivel az ezekkel az országokkal határos magyar megyékben az utóbbi évben nagy külföldi vendégforgalom-növekedés volt tapasztalható.

Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere (Fidesz-KDNP) a sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Nyíregyháza lesz a díszvendége az idei Utazás 2013 kiállításnak. A város a helyi TDM szervezet közreműködésével benyújtott pályázat több más nagyváros pályamunkájánál is jobbnak bizonyult, így február 28. és március 3. között Nyíregyháza kap kiemelt figyelmet a kiállításon. Az eseményen egy 110 négyzetméteres standdal és számos attrakcióval várja a közönséget a szabolcsi megyeszékhely, amely úgynevezett „csodacsomagokban” kínálja majd turisztikai látványosságait a közönség számára.

Az elmúlt két évben látványosan nőtt az idelátogató turisták száma, ezért a díszvendégi cím a legmagasabb szakmai elismerés, amit a város kaphat – fogalmazott Kovács Ferenc. A polgármester közlése szerint a turisztika élénkítése érdekében a következő időszakban jelentős beruházások indulnak Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn, az erre a célra elnyert 2,1 milliárd forintos összegből pedig szinte az összes sóstói attrakció megújul. Az állatparkkal kapcsolatban Gajdos László igazgató elmondta: aláírták a támogatási szerződését annak az 500 millió forintos projektnek, amely a sóstógyógyfürdői állatpark fejlesztését és bővítését célozza. A felerészben vissza nem térítendő támogatásból, felerészben pedig a park és az önkormányzat saját erejéből megvalósuló beruházás során egy új állatházat építenek, és bővítik a népszerű fókashow lelátóját is.

 Tavaly Budapest, Hévíz és Hajdúszoboszló volt a legnépszerűbb város a belföldi és a külföldi turisták körében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatai alapján – közölte a MagyarTurizmus Zrt.

A közlemény szerint tavaly a vendégek 55,2 százalékát, több mint 4,5 millió embert, a vendégéjszakáknak pedig 57 százalékát, csaknem 12,4 millió éjszakát a tíz legnépszerűbb város kereskedelmi szálláshelyein regisztrálták. A lista élén szereplő húsz település az összes vendégéjszaka 67,1 százalékát adta.

A kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszaka-száma alapján megállapított sorrendben 2011-hez képest újdonság, hogy Zalakaros a 9. helyről a 8. helyre került, valamint Győr bekerült a „toplista” 10. helyére. A vendégéjszakák száma Győrben 25,8 százalékkal, Budapesten 10,6, Balatonfüreden 8,4 százalékkal, Siófokon 7,8, Hévízen 1,4, Sárváron 0,5 százalékkal nőtt 2011-hez viszonyítva.

A belföldi turizmust nézve Zalakaros a 6-ról az 5. helyre, Gyula pedig a 9-ről a 6. helyre lépett előre a 2011-es sorrendhez képest. A belföldi vendégéjszakák számának bővülése a tíz, belföldiek körében legnépszerűbb város közül Gyula (+20,1 százalék) és Siófok (+16,6 százalék) esetében volt a legjelentősebb.

A kereskedelmi szálláshelyet igénybe vevő külföldiek körében a 2011-es sorrendhez képest Győr a 8. helyről a 7. helyre lépett előre. A külföldi vendégéjszakák száma a tíz, külföldiek körében legnépszerűbb város közül Győr (+36 százalék), Zalakaros (+28,3 százalék), Budapest (+12,9 százalék) és Balatonfüred (+12,8 százalék) esetében nőtt számottevő mértékben az előző évhez képest.

Az MT Zrt. szerint a külföldi vendégéjszakák száma alapján legnépszerűbb tíz település elsődleges küldő országa – Sárvár kivételével, ahol a csehek és az osztrákok szálltak meg legnagyobb arányban – Németország volt a KSH 2012. évi előzetes adatai szerint. A fővárosban az Egyesült Királyság és Olaszország, a fürdővárosokban és a Nyugat-Dunántúlon a szomszédos és közeli országok, elsősorban Ausztria és mellette Csehország, Lengyelország, Oroszország, Románia és Ukrajna lakói fordultak meg legnagyobb számban.

A válság előtti utolsó év, 2007 rangsorához képest az első három helyen nem történt változás. A kereskedelmi szálláshelyek belföldi vendégei körében Budapest, Hajdúszoboszló és Siófok, a külföldiek körében Budapest, Hévíz és Bük volt a legkedveltebb. 2007-hez képest újdonságot jelent Sárvár és Győr megjelenése a tíz legjelentősebb vendégforgalommal büszkélkedő város között, míg a belföldiek körében Gyula, a külföldiek körében pedig Sopron lépett annyi helyet előre, hogy bekerülhetett a tízes élmezőnybe. 

(forrás: MTI)