Részegen felgyújtotta a lakást, vádat emeltek ellene

Baranya - szerző: HH

A Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség gondatlan közveszély okozás vétsége miatt emelt vádat egy pécsi férfi ellen, aki ittas állapotban felgyújtotta társasházi lakását – közölte lapunkkal Dr. Varga- Koritár György főügyész.

 

A férfi márciusban Pécs-kertvárosi 10 emeletes társasházban található lakásában ittas állapotban ebédet akart készíteni. A sütéshez készülődve a tűzhelyen alágyújtott az olajnak, amit ott hagyott melegedni, miközben átment a másik szobába tv-t nézni. A vádlott tv-nézés közben elaludt, mialatt a konyhában a felforrósodott olaj begyulladt és tüzet okozott.

 

A tűz a konyhából kirobbant a konyhaablakon keresztül, átterjedt a ház külső szigetelésére, a kicsapó lángok elérték és károsították a lakás felett található lakások ablakait, valamint a tűz átterjedt az előszobára is.

 

Mire a vádlott felébredt, a konyha már lángokban állt, ezért a férfi kimenekült a lakásból, menekülés közben azonban a bejárati ajtót nem csukta be, így a nagy mennyiségben keletkező füst akadálytalanul a lépcsőházba került.

 

Mivel a kizárólagos menekülési útvonalat a harmadik emelettől felfelé pillanatok alatt sűrű, mérgező füst lepte el, ezért a 3. és a felette lévő lakásokban lakók közvetlen életveszélynek voltak kitéve. A tűz továbbterjedését a gyors tűzoltói beavatkozás akadályozta meg. A tűz folytán személyi sérülés nem következett be, azonban egy csecsemőt és egy gyermeket kórházba kellett szállítani.

 

A tűz miatt mintegy 2 millió forint kár keletkezett, valamint elpusztult a tüzet okozó férfi kutyája is. A vádlott cselekménye gondatlan közveszély okozás vétségének a megállapítására alkalmas.