Sarah Palin újra politizál

Nagyvilág - szerző: GR

Sarah Palin volt republikánus alelnök-jelölt visszatér az aktív politizáláshoz – jelentette kedden az amerikai sajtó.

Sarah Palin Alaszka volt kormányzója és a Republikánus Párt alelnökjelöltje volt a 2008. november 4-én tartott Egyesült Államokbeli elnökválasztáson. 2006-ban választották meg kormányzónak, miután a republikánus párti előválasztáson legyőzte Frank Murkowski hivatalban levő és Tony Knowles korábbi demokrata kormányzót az általános választáson. Azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy nyilvánosságra hozta a republikánus párt alaszkai vezetőinek etikai vétségeit. Kormányzósága előtt Palin 1992 és 1996 között két ciklust szolgált Wasilla városi tanácsában, majd 1996-ban megválasztották Wasilla polgármesterének, majd 2002-ben sikertelenül indult az alkormányzói tisztségért.

2008. augusztus 29-én a republikánus elnökjelölt John McCain Palint választotta alelnökjelöltjének, a republikánus konvenció szeptember 4-én hivatalosan is a párt alelnökjelöltjének jelölte. Ő az első republikánus párti alelnökjelölt nő, és a második olyan nő, aki egy nagyobb politikai párt alelnökjelöltje. Többek szerint az ő felkészületlensége vezetett a McCain kampámy vereségéhez, melyet a „Game Change” -című film is feldolgozott.

Palin, akinek évi egymillió dolláros kommentátori szerződését januárban bontotta fel a Fox News televízió, márciusban a Konzervatív politikai akciókonferencián (CPAC) tét vissza a politizáláshoz. A CPAC többek között olyan volt és potenciális jövőbeni konzervatív republikánus elnökjelölteket tömörít, mint Newt Gingrich, Rick Santorum, Marco Rubio, Paul Ryan és Jeb Bush.

HH/MTI