Schumacher kómában

Nagyvilág - szerző: KT

Életveszélyes a Francia-Alpokban síbalesetet szenvedett hétszeres F1 világbajnok, Michael Schumacher állapota. A grenoble-i kórház igazgatóhelyettese, Jean-Marc Grenier késő este elmondta, hogy Schumacher délután fél egy után került a kórházba, amikor már kómában volt a súlyos koponyasérülése miatt. Azonnal idegsebészeti beavatkozást kellett rajta végezni, állapota azóta is válságos.

 

A kórházban profi körülmények közé került – ezt menedzsere, Sabine Kehm írta vasárnap délutáni közleményében. Schumacher állapotáról ő is szigorúan hallgatott, az azonban kiderült, hogy időközben a helyszínre érkezett a versenytő korábbi orvosa, Gérard Salliant professzor is.

 

Vasárnap estére érthetővé vált a titkolózás oka is, Schumacher súlyos koponyasérülést szenvedett, állapota estére romlott, kómába került, de nincs életveszélyben. Agyában vérömlenyt találtak, ami tovább nehezíti a kezelését.  48 óra kóma után fogják felébreszteni, és csak ekkor tudják majd megállapítani, hogy károsodott-e a látása, hallása vagy egyéb érzéke. Ekkor derül ki az is, hogy van-e rendellenesség az egyensúly, a koordináció és a reflexek valamint az izomerő kapcsán. A fejsérülés miatt a kómán kívül további szövődmények is kialakulhatnak, mint például fertőzés, kognitív zavarok, érzészavar, vagy akár személyiségváltozás.