Siklósi zsaruk is tesztelhetnek egyet az új berendezésből

Baranya - szerző: HH

Teszteli az új közlekedési ellenőrzési rendszert a rendőrség. Az első 160 mobil készülékből Baranya is kapott, a fix telepítésűeket év végéig hozzák. Megyénkbe 6 készülék érkezett, tesztelésük változó helyeken, többnyire a már meglévő eszközökkel párhuzamosan történik.

 

 

Az első 160 mobil kamerát már kiosztották a megyei rendőr-főkapitányságoknak, mintegy 130 fix készüléket pedig az év végéig telepítenek – jelentette be korábban Jámbor István, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője.

 

Az ORFK külön kérésre tájékoztatta lapunkat: a megyénkbe kiosztott hat darab készülék tesztelése éppúgy, mint az ország más területén is

 

változó helyeken, többnyire a már meglévő eszközökkel párhuzamosan történik.

 

Ennek tükrében jegyzőkönyvezhetjük, hogy a siklóson szolgálatot teljesítő trafi – melynek februári települési helyeit korábban közzétettük – legalább egy társa a szabálysértéseket is rögzítő készülék lesz.

 

A februári tesztüzem idején még nem kell számítaniuk az autósoknak arra, hogy az új kamerával mért sebességtúllépés esetén bírságolják őket, ugyanakkor a régi készülékeket is használja még a hatóság, és az azokkal mért sebességtúllépésnél büntetnek. Az új kamerákat márciustól használják véglegesen.

 

Az európai uniós finanszírozásból vásárolt, egyenként 5,7 millió forint értékű új eszközök a sebességtúllépés mellett forgalomszámlálásra, rendszámfelismerésre is alkalmasak. Áprilistól további funkcióit is használják majd a készülékeknek, akkor már

 

a tilos jelzésen való áthaladást, a záróvonal átlépését is figyelni tudják.

 

Egy kiegészítő kézi berendezés segítségével a rendőrök azt is látni fogják, ha a kamerával figyelt autót körözik, lejárt a műszaki érvényessége vagy épp nincs érvényes kötelező biztosítása. A rendszer arra is alkalmas, hogy ellenőrizzék a buszsáv jogosulatlan igénybe vételét vagy a biztonsági öv használatát.

 

Jámbor István elmondta: az úgynevezett VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózat elnevezésű projekt szerepe kulcsfontosságú a közúti balesetek és sérülések számának csökkentésében. A fejlesztés keretében a rendőrség egy új, Európában is egyedülálló, preventív rendszer kiépítését tervezi. Ennek elsőként megvalósuló eleme a változtatható helyű, akár járőrautóból is működtethető, úgynevezett Komlpex Közlekedési Ellenőrző Pontok (KKEP), vagyis az új típusú kamerák tesztüzeme, majd alkalmazása. A közlekedők országszerte találkozhatnak az új eszközökkel, a mobil készülékek mellé érkező fix kamerákat szintén országszerte telepítik és 365 forgalmi sávot figyelnek majd.