Sorozatajánló: Black Mirror (2011-2019)

Életmód - szerző: HH

A televíziók elviselhetetlen mennyiségű reklámja és szigorú időrendje miatt sokan döntenek úgy, hogy nem szeretnének egy 45 perces epizódot 25 percre vágva egy óra alatt végigülni, ezért az online teret hívják segítségül. Nekik adunk néhány tippet cikksorozatunkban.

 

 

Nincs is annál nehezebb döntés, mint hosszú hónapokra elkötelezni magunkat egy-egy sorozat mellett. A maga 22 részével nem jelent ilyen hosszú lekötöttséget következő sorozatunk, melyet kár lenne kihagyni. Ne dőljön be, a cím ugyan valami sátánista küllemet kölcsönöz neki, de ilyenről szó sincs.

 

Volt már olyan érzése, hogy a tucatnyi epizódon át húzódó cselekmény érdemi történéseit akár egyetlen részbe is bele lehetne sűríteni? Ha igen, akkor a Roald Dahl Meghökkentő meséinek modern formába öntött újabb évadjait idéző Fekete tükör című scifi antológia-sorozat nem fog csalódást okozni.

 

A különlegesnek is joggal nevezett önálló, egymástól független epizódok globalizálódott, felgyorsult és különféle technológiák által telezsúfolt korunk, társadalmunk vagy épp jövőnk elé tartanak bizarr tükröt realisztikus, túlzónak vagy követhetetlennek egyáltalán nem nevezhető történeteivel.

 

A kritikusok által is kedvelt netflixes sorozatnak mind az öt évadját – 2011 és 2019 között – leforgatták már, szinkronizálva elérhetőek, bár szigorú témái miatt 14 éven aluliaknak nem ajánljuk. A hatodik sorozatról a rendező, Charlie Brooker úgy nyilatkozott, hogy a koronavírus-járvány miatt egyébként is felgyorsult, szürreális élményeket megélő információs társadalomnak már nem tudna újat mutatni, ezért bele sem kezdenek. Egy fiktív plakátot legyártottak ugyan, de ezzel csak azt jelzik: a csúcson kell abbahagyni.