Stefano Domenicali lemondott, Mattiacci a Ferrari új csapatvezetője

Nagyvilág - szerző: GR

A Ferrari megerősítette, hogy véget ér egy korszak a Scuderia életében, és Stefano Domenicali többé nem vezeti az F1-es csapatot. Utódja Marco Mattiacci, aki eddig a cég amerikai divízióját irányította.  

 

(Ferrari)

Az év elején még szó sem volt a csapatfőnök menesztéséről, miután maga Domenicali és Montezemolo is megerősítette, az olasz szakember pozíciója biztos. A Ferrari nagy változtatásokat eszközölt az elmúlt években, “mindent egy lapra tettek fel” az új korszakra. Az eredmények továbbra is elmaradnak, és a rajongók egy ideje már Domenicali ellen fordultak. A cég elnöke múlt héten elmondta, “minden követ megmozgatnak” a siker érdekében, és meghozzák a szükséges döntéseket.

 

Domenicali 1991-ben érkezett Maranellóba, egész karrierjét az olasz istállónál töltötte. 2008-ban vette át a pozíciót Jean Todt-tól, de az egyéni cím azóta sem jött össze.

 

“Mindenki szakmai életében vannak különleges pillanatok, melyekben elég bátornak kell lennünk ahhoz, hogy döntsünk”– mondta Domenicali, aki önként döntött úgy, hogy távozik.

 

“Eljött az ideje, hogy jelentős változtatást eszközöljünk. Ismétlem, vállalom a felelősséget azért, amit átélünk – ahogy mindig is tettem. Azzal a szándékkal döntöttem úgy, hogy tegyünk valamit, hogy rázzuk fel a környezetünket, és mindezt ezért a csapatért tettem. Őszintén köszönöm minden csapattagnak – férfiaknak és nőknek -, a versenyzőknek és a partnereknek azt a gyönyörű kapcsolatot, amiben részünk volt az évek során. Kívánom, gyorsan vissza tudjatok térni arra a szintre, amit a Ferrari megérdemel.”  

 

A 42 éves Mattiacci az autóeladásokért felelős vezető volt, 2010 óta az észak-amerikai divízió vezetője. 1999-ben csatlakozott a Ferrarihoz, előtte a Jaguarnál volt. Tevékenykedett Dél-Amerikában, Finnországban, Oroszországban. Az autósportban nem rendelkezik tapasztalattal.

 

Montezemolo megköszönte Domenicali munkáját, egyben minden jót kívánt az új sportvezetőnek, aki azonnali hatállyal munkához lát.

 

“Szeretném megköszönni Stefano Domenicalinak; nemcsak a folyamatos hozzájárulást és elkötelezettséget, hanem azt a nagyvonalú felelősségérzetet, amit ma demonstrált azzal, hogy a Ferrari érdekeit tartja szem előtt. Tisztelem és nagyra tartom őt, és az elmúlt 20-23 év során láthattam, amint egyre profibb lett a közös munka során. Sok sikert kívánok neki a jövőben.”

 

“Egyben jó munkát kívánok Marco Mattiaccinak, a menedzsernek, aki remekül ismeri a cég értékeit, és lelkesen vállalta ezt a kihívást.”  

 

HH/ F1live.hu