Struktúraátalakítás és adósságrendezés vár a kórházakra

Gazdaság - szerző: HH/MTI

Márciusban a kormány elé kerül a kórházi struktúra átalakításáról szóló javaslat – mondta az egészségügyért felelős államtitkár. Zombor Gábor utalt a kórházak április 1-jei adósságrendezésére is.

 

Zombor Gábor hangsúlyozta, február 20-án kapja meg az összesített adatokat a megyei egyeztető bizottságoktól, az egészségbiztosítótól és a Gyógyszerészeti és Egészségügyi, Minőség-és Szervezetfejlesztési Intézettől (GYEMSZI) az ellátórendszer struktúrájának lehetséges átalakításáról.

 

Az államtitkár utalt arra, hogy április 1-jén megtörténik a kórházak adósságának konszolidációja, a kintlévőségeket átveszi a GYEMSZI utódja, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ. A kormánydöntés után minden olyan intézkedést megtesznek, amely az adósság csökkentését eredményezi – tette hozzá.

 

Zombor Gábor a magyar ápolók napja alkalmából tartott budapesti rendezvényen azt mondta, az elmúlt ciklusban indult

 

béremelést tovább szeretnék folytatni.

 

Jelezte, jövőre az alapellátásban dolgozóknak bértámogatást fognak nyújtani, de dolgoznak azon is, hogy rajtuk kívül minden ápoló, szakápoló alapbérébe beépítsék az úgynevezett mozgóbért és a különböző pótlékokat.

 

Az államtitkár fontosnak tartotta azt is, hogy ne a csak a bérek emelkedjenek, de a munkakörülmények is javuljanak. Utalt arra, hogy az elmúlt időszakban több beruházás történt európai uniós forrásból a kórházi infrastruktúrában, és a még meglévő különbségeket ki kell egyenlíteni. Beszédében leszögezte, a kormánynak nincs olyan terve, elképzelése, amely hátrányosan érintené a szakdolgozókat.