Szájüreg szűrővizsgálata

Életmód - szerző: EFI

A szakmai ajánlás szerint 20 éves kor felett háromévente, a 40 évnél idősebbeknél évente javasolt a szájüregi szűrővizsgálat.

 

De ajánlott elv: „Minden beteget kell szűrni életkortól és kockázati tényezőtől függetlenül. Minden nap, minden órában meghal egy ember szájüregi daganatos megbetegedésben, ezért erkölcsi kötelesség a szűrések elvégzése, és így életek megmentése.” 

 

A páciensek nagy része nem tudja, hogy a szájban is alakulhat ki daganatos megbetegedés. A rendszeres szájüregi rákszűrésen ezért életek is múlhatnak, így a prevenció itt is kiemelt jelentőséggel bír. Tájékoztatni kell a betegeket minden gyanús elváltozásról és a lehetséges, súlyos következményekről.  A páciensekkel tudatni kell, hogy ők is sokat tehetnek a megelőzés érdekében, például kiemelten figyeljenek az olyan fekélyekre, amelyek nem vagy nehezen gyógyulnak meg. Ezeket az elváltozásokat folyamatosan monitorozni kell, újra meg kell vizsgálni, és szükség esetén mintavételt kell végezni.

 

Szájüregi daganat fő kockázati tényezői, és megelőzésük: a szájüregi daganat kialakulásának elsődleges kockázati tényezői a dohányzás és az alkoholfogyasztás, valamint a káros UV sugarak. A dohány- és alkoholtermékek növelhetik a száj- és garatrák kockázatát, együttes fogyasztásuk pedig halmozott rizikót jelent.  Immunhiányos betegségek, szerv transzplantáción átesettek, táplálkozási hiányosságok: különösen az A, C, E vitaminok, vas és nyomelemek hiánya, fűszeres ételek, tartósítószereket, adalékanyagokat, színező szereket tartalmazó ételek túlzott fogyasztása szintén rizikótényezők. A fiatalabb korban kialakult szájüregi daganatok okai között szerepelhet: korán kezdett káros szenvedélyek (dohányzás, alkoholfogyasztás, drog stb.), daganatot okozó vírusok (HPV), rossz szájhigiénia, rossz fogak, fogpótlások okozta mechanikai ingerek.

 

Vizsgálat menete: A szájüreg szöveti elváltozásai, melyek a daganat kezdeti kialakulására utalnak, legtöbbször jól láthatóak és tapinthatóak. Azokban az esetekben, ahol a páciens panaszmentes, de a tünetek megfigyelhetők, feltétlenül szükséges és indokolt a szűrővizsgálat elvégzése a háziorvos részéről. A vizsgálatot végző orvos feladata, hogy minden erre irányuló vizsgálat esetében áttekintse a szájüreget és a gyanús elváltozásokat kiszűrje.

 

A leggyakoribb daganat megelőző állapotok a szájnyálkahártya elszíneződései: fehéres árnyalatú foltok, vörös foltok vagy sötéten festenyzett foltok. Gyanúsak továbbá a nyálkahártyán megjelent szövetszaporulatok, amelyek néha csak tapintással észlelhetők.

 

Szájüregi rákra utaló panaszok lehetnek a következők:

 

 • szájnyálkahártya elszíneződései, megvastagodása,
 • szárazság vagy rekedtség érzése a torokban,
 • rágási-és nyelési nehezítettség,
 • fülbe sugárzó fájdalom,
 • korlátozott nyelv-, vagy állkapocsmozgás,
 • a nyelv vagy egyéb szájterületek érzéketlensége,
 • állkapocsduzzanat, mely a fogsorok mozgását gátolja.

 

A szájüregi daganatok előfordulása és az általuk okozott halálozás drámaian növekszik. A korai felismerés, korai diagnózis és korai kezelés javíthatja a gyógyítás eredményességét.

 

A háziorvosi szolgálat is fontos szerepet játszik a korai felismerésben.

 

A háziorvos ismerje:

 • a szájüregi rákok keletkezésében szerepet játszó kockázati tényezőket (dohányzás és alkoholfogyasztás együttes hatása jelenti a legnagyobb veszélyt)
 • a szájüregi rákra és rákmegelőző állapotra utaló panaszokat és tüneteket

 

A háziorvos feladata a szájüregi rákok korai felismerésében:

 • kikérdezés,
 • életmód-tanácsadás,
 • a szájüreg megtekintése és tapintásos vizsgálata,
 • szakorvoshoz történő továbbküldés

 

Siklósi Kórház Egészségfejlesztési Iroda


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.