Szakszervezeti egyeztetések voltak a vasárnapi zárva tartásról

Gazdaság - szerző: HH

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) megtartotta az érintettekkel azt az egyeztetést, melynek témája a vasárnapi boltbezárás volt. A résztvevők többsége ellenezte az intézkedést, 20-30 ezres elbocsátást is kilátásba helyeztek.

 

Vámos György, az Országos Kereskedelmi szövetség főtitkára a Világgazdaságnak és a Napi Gazdaságnak adott interjúban elmondta: harmadik alkalommal egyeztetett a minisztérium az érintettekkel, és mostanra már a Liga és a Kereskedelmi Dolgozók Szakszervezete is az intézkedés ellen foglalt állást, szerint ugyanis 20-30 ezres elbocsátást is okozhat a vasárnapi zárva tartás. A rendelet maghozatalát támogatók – a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a CBA és a Coop – nem tartanak elbocsátástól, ők korábban azt nyilatkozták, nem tartanak forgalmi visszaeséstől.

 

Amíg nincs kormánydöntés, addig van értelme tovább tárgyalni – fejezte ki optimizmusát Vámos György, aki a kormány részéről is lát hajlandóságot az egyeztetések lebonyolítására.

 

Az NGM korábban arra hivatkozva nem hozott döntést a 400 négyzetméter alapterületnél nagyobb üzletek vasárnapi zárva tartásáról, hogy a szakszervezetekkel nem egyeztettek.