Szállásadók figyelem, fontos teendőket kell év végével elvégezni!

Helyi - szerző: KT

A szálláshely minősítése, a turisztikai hozzájárulási adó és az MTÜ adategyeztetésre felhívó levele is év végi feladatot ró a szállásadók számára – hívja fel a figyelmet Görföl Róbert, a gazdasági bizottság tagja.

 

Az egyik legfontosabb teendő a szálláshelyek minősítésével kapcsolatos. Nincs ugyanis további határidő módosítás, tehát minden szálláshelytulajdonosnak, 2024. január elsejéig kötelezően el kell végeznie a minősítési folyamat regisztrációs részét. A helyszíni ellenőrzésnek nem kell megtörténnie január 1-ig, de a regisztrációs folyamatot az önminősítés végéig ki kell tölteni. A minősítés elmulasztása a szálláshely engedélyének visszavonásával járhat; ilyen esetben pedig a Kisfaludy pályázat fenntartási időszakának nem teljesülése esetén visszafizetési kötelezettség terhelheti a szállásadót.

 

Akik már elvégezték a szálláshelyminősítést és megkapták a szálláshely csillagos besorolását, azok küldjék el a minősítéséről megkapott igazolást elektronikus formában a jegyzőnek a titkarsag@harkany.hu címre.

 

Az igazolást letölthető pdf formátumban a szálláshelyminősítés adminisztrációs oldalára belépve az IGAZOLÁS LETÖLTÉSE gombra kattintva.

 

Turisztikai hozzájárulási adó

 

Az elmúlt évhez hasonlóan a 2023. április 1. és 2023. december 31. között kiszámlázott szállásdíjakra kötelező 2024. január 1. és február 25. között elkészíteni a bevallást és megfizetni a 4%-os adóterhet – éves bevallók esetén; havi és negyedéves áfabevallóknak ugyanis ezt a kötelezettséget havonta illetve negyedévente kell teljesíteni az áfabevallás határidejében.

 

Az adó alapja csak a szállásdíj – az idegenforgalmi adó után ugyanis nem kell megfizetni -, amit például a NAV online számla felületére belépve a számlák alapján lehet összesíteni és ezer forintra kerekítve beírni a nyomtatványra.

 

Az adót bevallani a NAV oldalán megtalálható nyomtatványon lehet, amit online nyomtatványkitöltővel (ONYA) és JAVA nyomtatványkitöltővel (ÁNYK) egyaránt ki lehet tölteni és ügyfélkapuval be lehet küldeni.

 

Az adót ezer forintra kerekítve kell megfizetni átutalással a 10032000-01079122 számú NAV Turizmusfejlesztési hozzájárulás bevételi számla nevű bankszámlára. A közlemény rovatban csak az adószámot kell szerepeltetni.

 

Az MTÜ Felhívás adategyeztetésre tárgyú levele

 

Sok szállásadó kapott levelet az Turisztikai Ügynökségtől, melyben felszólítják adategyeztetésre illetve az NTAK és a Vendégem alkalmazás, a szálláshely engedélye, valamint a szálláshelyminősítés során megadott adatok egységesítésére. A felhívás legtöbbször a pótágyak számát érinti, de előfordulhatnak egyéb problémák is.

 

Ha valaki az egyeztetést-javítást elmulasztja számíthat egy ellenőrzésre, amit az illetékes önkormányzat jegyzője valószínűleg a jövő évben fog lefolytatni, ahol hivatalból fogják javítani az adatokat, ugyanakkor ajánlott komolyan venni a felhívást és helyszíni ellenőrzés nélkül tisztázni a különböző regisztrációs adatokat.

 

 

 


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.