Szállásadók figyelem, nagyon fontos változásra figyelmeztet a közgazdász!

Helyi - szerző: HH

Már nem érdemes trükközni a vendégéjszakákkal és az áfával, egy most élesedő jogszabály miatt ugyanis az állami és önkormányzati adóhatóságok számára is leegyszerűsödik az online felületen értékesítők ellenőrzése és az adóelkerülők kiszűrése.

 

Több mint egy éve hirdették ki azt a jogszabályt, mely az uniós DAC7 irányelv bevezetése a magyar jogrendszerbe, és ami 2024. január 31-től automatikus adatszolgáltatási kötelezettséget ír elő az online értékesítő oldalak számára – emlékeztet Görföl Róbert.

 

A város pénzügyi bizottságának tagja kiemelte, elsősorban azokra a platformüzemeltetőkre vonatkozik az új szabályozás, melyek ingatlan bérbeadási – mint a Szállás.hu, Booking, Airbnb, stb. -, személyi szolgáltatási, áruértékesítési vagy közlekedési eszköz bérbeadásával kapcsolatos tevékenységet végeznek online.

 

Az odalak ezentúl jelentik többek közt az értékesítő nevét, címét, születési dátumát, adó- és számlaszámát, cégek esetén pedig a cégjegyzék számát is. Emellett negyedéves lebontásban jelentést küldenek a kifizetett vagy befolyt összegek, adók értékéről, és az értékesítések számáról, de az érintett ingatlan címéről, helyrajzi számáról, típusáról és a bérelt napok számáról is.

 

Az ezzel kapcsolatos folyamatos adatszolgáltatás 2024. január 31-jével indul, ekkor már a teljes 2023-as év értékesítési adatait kapja meg az adóhatóság.

 

Fontos tudnivaló még a szállásadók részére, hogy az olyan külföldi szállásközvetítő portáloknak fizetett jutalék, mint a Booking és az Airbnb áfafizetési és bevallási kötelezettséggel is jár. Például ha a Magyarországon üzemeltetett szálláshely a Bookingon keresztül fogad vendéget, ami után jutalékot fizet – vagy a szállásközvetítő a fizetendő összegből von le -, akkor a jutalék összege utáni áfa bevallási és fizetési kötelezettség terheli a szállásadót függetlenül attól, hogy más tekintetben ő nem áfaalany, például adószámos alanyi adómentes magánszemély, áfakörön kívüli egyéni vállalkozó, vagy áfakörön kívüli cég – részletezte a közgazdász.

 

A szállásadási tevékenység során betartandó alapvető előírások közé tartozik, hogy a szállásadónak a helyi önkormányzat által kiállított szálláshely engedéllyel – igazolással – és érvényes szálláshely minősítéssel – jelenleg minimum online regisztrációval – kell rendelkeznie. A szállásadónak rendelkeznie kell adószámmal, külföldi oldalak igénybevételekor EU adószámmal is.

 

Előírás, hogy a szállásadónak legyen NTAK regisztrációja és folyamatosan szolgáltasson adatot az értékesítésről és a szálláshelyet igénybevevőkről az NTAK / VIZA rendszerbe. A szolgáltatást igénybevevőknek a jogszabályoknak megfelelő adattartalmú számlát készítse el akkor is, ha a vendég nem kéri azt. A szállásadó határidőben fizesse meg és vallja be a személyi jövedelemadót, és a turizmusfejlesztési hozzájárulást, ami a szállás szolgáltatás 4 százaléka, valamint a felnőtt vendégek tartózkodása után jellemzően éjszakánként fizetendő idegenforgalmi adót. Különösen fontos, hogy a külföldi szálláshelyközvetítető oldalak – mint például a Booking – igénybevétele esetén a szállásadó határidőben vallja be és fizesse meg az általános forgalmi adót, ami a jutalék összegének 27 százaléka.

 

 

 


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.