Számos területen működik együtt a PTE és a T-Systems

Baranya - szerző: HH

Az informatikai duális képzés, a kutatás-fejlesztés, a technológia-transzfer, valamint az innovációs és kutatási eredmények hasznosítása területén is együttműködik a jövőben a T-Systems Magyarország Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE).

 

 

Az erről szóló megállapodást szerdán délután írta alá Pécsett a T-Systems Magyarország képviseletében Rékasi Tibor vezérigazgató és Ragoncsa Géza infokommunikációs megoldásokért felelős vezérigazgató-helyettes, valamint Bódis József, a PTE rektora.

 

Hazánk legnagyobb, a teljes infokommunikációs spektrumot lefedő szolgáltató vállalata és Magyarország első egyeteme elsősorban a duális képzésben kívánja erőit egyesíteni, kiemelten az informatikai képzés területén. Mint ismeretes, a következő 15 évre vonatkozó új felsőoktatási koncepció egyik kiemelt irányvonala a munkaerőpiaci elvárásokhoz igazodó képzési struktúra elterjesztése. Ennek megfelelően az elképzelések szerint a hazai felsőoktatás területén növekedne a gyakorlatorientált képzések aránya, és hivatalosan is bevezetnék a duális képzési formát.

 

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora köszöntőjében elmondta: Ebbe az új felsőoktatási koncepcióba tökéletesen illeszkedik a T-Systems Magyarország és a PTE együttműködése, ugyanis a pécsi egyetemen az egyik legdinamikusabban fejlődő képzés az informatika. Ráadásul köztudott tény, hogy ezen a területen kiemelkedően jó az elhelyezkedési arány, a friss diplomás informatikusok jellemzően két-három hónap alatt találnak maguknak munkahelyet.

 

A gyakorlat megszerzésében a T-Systems Magyarország alapvetően a pécsi egyetem nappali képzésben résztvevő hallgatói számára biztosít gyakornoki helyeket. A gyakornoki program keretében a hallgatók a gyakorlatban ismerhetik meg a nagyvállalati környezetet, és már a tanulmányaik alatt gyakorlott szakemberekké válhatnak. A gyakornokok szakmai fejlődését a T-Systems Magyarország szakmai mentorai segítik.

 

Rékasi Tibor, a T-Systems Magyarország Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott: az ICT-iparágban is kulcskérdés a minőségi utánpótlás, hiszen az iparág növekedésének előfeltétele a megfelelő számú, képzett munkaerő megléte. A PTE-vel való együttműködés lehetővé teszi, hogy akár a tervezett, pécsi szoftverházban, akár az egészségügyi informatikai területen is gyakorlati tudásra tehessenek szert az egyetem hallgatói, és az innováció területén is új eredmények szülessenek.

 

A fentiek mellett a vállalat és az egyetem segíteni kívánja a Pécs városát támogató innovatív, intelligens megoldásokat alkalmazó városfejlesztési programokat. Ennek érdekében közösen dolgozzák ki a programok céljait támogató és kiszolgáló műszaki oktató és kutató bázis koncepcióját, és közösen végzik el annak megvalósíthatósági elemzését.