Személyi higiénéről (kézhigiéne fontossága)

Életmód - szerző: |X|

Az elmúlt hónapokban a koronavírus fertőzés miatt a lakosság körében a szokottnál jóval nagyobb figyelmet kapott a kézmosás és a kézfertőtlenítés fontossága.

 

A kézmosás világnapja minden évben május 5-én van, ezen a napon az egészségügyi dolgozók, szociális ágazatok munkavállalói, pedagógusok szerte a világban népszerűsítik a kézmosást. A kezdeményezést a 2008-as évben nemzetközi szervezetek, köztük az UNICEF hívta életre. Magyar vonatkozása 2009 óta van, ekkor szervezett először a Magyar Bizottság is ehhez kapcsolódó programot. Sajnos a kézmosás hiánya miatt bekövetkező fertőző betegségek, a légúti és hasmenéses megbetegedések a mai napig számos emberéletet követelnek, pedig a megfelelő ideig végzett szappanos kézmosás, és az alkoholos kézfertőtlenítő használata nagyban hozzájárulnak a betegségek megelőzéséhez.

 

A másik jelentős dátumnak magyar vonatkozása is van: július 1-e Semmelweis Ignác születésnapja. Joggal lehetünk büszkék az ”Anyák megmentőjére”, azonban még napjainkban is az egyik vezető ok a fertőzések terjedésében, hogy nem elégszer és nem megfelelően mosunk kezet!

 

Az orvostudomány ugrásszerű fejlődésétől függetlenül a kézmosás, a kézhigiéne napjainkban sem veszített jelentőségéből. A kézmosás tanítását korán, még kisgyermekkorban kezdjük el. A kisgyermekek szeretnek játszani a vízzel, így játékos formában elsajátíthatják a kézmosás alapjait. Szülőként érdemes mindig felhívni gyermekeink figyelmét a kézmosás fontosságára. A kézmosáshoz langyos folyóvizet, lehetőleg folyékony szappant, és textil kéztörlőt használjunk, ez utóbbit bizonyos időközönként cserélni szükséges. Amennyiben nincs lehetőségünk kezet mosni, úgy használjunk alkoholos kézfertőtlenítőt: száraz kézre kell önteni és alaposan bedörzsölni, majd hagyni a kézre rászáradni.

 

A környezetünkben lévő tárgyak felületén is számtalan kórokozó előfordulhat. Köhögés, tüsszentés következtében kórokozók kerülnek levegőbe, felületekre, tárgyakra, majd ezek megérintését követően a kezünkre jutnak. A sok ember által használt tárgyak felületén számítógépek billentyűzetén, bankjegyeken, fogantyúkon, kapaszkodókon a szennyeződés mellett rengeteg kórokozó is megtapad, ezen tárgyak megérintését követően, és kézmosás vagy fertőtlenítés hiányában már hozzá is járulhatunk a betegségek terjesztéséhez.

 

Otthonunkba érkezve mindig alapos szappanos kézmosással kezdjünk, ennek segítségével el tudjuk távolítani a kezünkre tapadt kórokozókat. Ezzel az egyszerű higiénés tevékenységgel már önmagában sokat tettünk saját és családunk egészségének megőrzése érdekében.

 

 

Siklósi Kórház Egészségfejlesztési Iroda