Szépkorúak köszöntése – oklevél és jubileumi pénz is jár

Életmód - szerző: HH

Kevesen tudják, de tíz éve országszerte köszöntik a kilencven év feletti állampolgárokat ötévenkénti születésnapjukon. Ez a köszöntés azonban az ünnepelt nyilatkozata és hozzájárulása alapján történik, és valójában nem is az önkormányzatok, hanem egy fővárosi hivatal végzi.

 

Szépkorúak után nem lehet csak úgy kutatni a nyilvántartóban, mint bármely lekéréskor, ez esetben is szigorú szabályok kötik az adatkezelőt. Éppen ezért az idősek köszöntését kizárólag a fővárosi kormányhivatal intézi, a hivatalos jogállás szerint pedig a Kormány Magyarország nevében rója le tiszteletét.

 

A 90, 95, 100, sőt, a 105, 110 és 115 éves születésnap előtt álló magyar állampolgárokat a Budapest Főváros Kormányhivatala keresi fel, nyilatkoztatva őket arról, hogy kérnek-e személyes köszöntést. Ha szeretnék, akkor a kézhez kapott űrlapon felhatalmazást adhatnak a települések jegyzőjének, hogy a továbbiakban ő járhasson adatkezelőként el – ami a köszöntő megszervezéséhez szükséges.

 

Ha az űrlapon ez a nyilatkozat és a bankszámla száma is rendelkezésre áll, abban az esetben az adott település tisztségviselője – általában a polgármester – által kapja kézhez az ünnepelt a miniszterelnök üdvözletét lehetőleg születésnapján. Ha az adatkezelést nem engedélyezi a jegyző számára, személyes köszöntés törvényi feltételek szerint nem történhet – ekkor postán kapja meg az üdvözletet egyenesen Budapestről. Mindezt a 255/2008. Kormányrendelet szabályozza.

 

A születésnap ünnepléséhez a vonatkozó alapján a magyar kormány minden esetben 90-115 ezer forintos jubileumi juttatással is hozzájárul, melyhez a bankszámlája számát kell feltüntetni a válaszként visszaküldött lapon.