Szívvel-kézzel a gyógyulás útján

Életmód - szerző: KT

Magyarország négy településén hatvannégy alsós gyermek számára indított foglalkozásokat a Magyar Művészetterápiás Egyesület a MOL Új Európa Alapítvány támogatásával. A 2012/2013-as tanévben Isaszegen, Szederkényben, Harkányban és Szennán zene, mozgás, képzőművészeti és drámapedagógia művészetterápiás alkalmakra kerül sor a helyi általános iskolákban.

A Magyar Művészetterápiás Társaság Szívvel-kézzel programjában hatvannégy alsós tagozatos gyermek került kiválasztásra, akik az iskolai életbe való beilleszkedésükhöz kaphatnak a terapeutáktól segítséget. A kiválasztásban a helyi iskolák pedagógusai segítettek, a Magyar Művészetterápiás Társaság szakmai szempontrendszere alapján. A program célja, hogy a diákok megtalálják egyéni motivációjukat, fejlődjön önértékelésük, önismeretük, kommunikációs képességük és a tanuláshoz való viszonyuk.

A művészetterápiás foglalkozásokra minden helyszínen azonos tematikával kerül sor. A terápiás folyamatban szerepet kapnak  mozgás- és tánc-, képzőművészeti-, zenei-, valamint drámapedagógiai elemek egyaránt. A foglalkozásokat diplomás művészetterapeuták vezetik heti rendszerességgel. Munkájukat szakmai koordinátor segíti, havi konzultációs, szupervíziós lehetőséggel. A program zárásaként nyílt csoportfoglalkozásokra kerül sor az iskolai tanév felénél és év végén egyaránt, amelyen a szülők, gyermekeikkel együtt vehetnek részt  egy-egy közös játékban. Végül a szülők és a programban részt vett gyermekek a terapeutával közösen értékelik az elvégzett munkát, tapasztalataikat megosztva.

Harkányban az első félévben az első-második osztályosok foglalkozásai véget értek, ahol a zárófoglalkozás egy közös alkotással, így egy közös élménnyel gazdagodott a szülők bevonásával. A fürdővárosban a folytatásban februártól a 3-4 osztályosok számára nyújt lehetőséget a program, melynek zárására a tanév végén, májusban kerül sor.