Szja bevallás 2014: ezekhez a határidőkhöz kell igazodnunk

Gazdaság - szerző: GR

Még ismerkedünk az új szabályokkal, de már hamarosan számot kell adni a 2013-ban megszerzett jövedelmeinkről. Az adóbevallási szezon januárban elkezdődött, a NAV már postázta a bevallási nyomtatványokat, és január végéig mindenkinek meg kell kapnia a munkáltatói és kifizetői igazolásokat. Összegyűjtöttük a legfontosabb határidőket, amire az szja-bevallásnál az adózóknak, a kifizetőknek és a munkáltatókra figyelniük kell.  

 

A NAV már postázta az szja-bevalláshoz szükséges nyomtatványokat, akik azonban tavaly elektronikus úton nyújtották be bevallásukat, csak elektronikus formátumban, az ügyfélkapus tárhelyükre kaptak értesítést. A személyi jövedelemadó-bevallást a tavalyi évhez hasonlóan önadózással vagy munkáltatói adómegállapítással teljesíthetjük.   

 

Önadózóként adónyilatkozatot tehetünk, és továbbra is készíthetünk egyszerűsített bevallást az adóhatóság közreműködésével, vagy választhatjuk az adóhatóság közreműködése nélküli bevallást.  

 

2014-ben az alábbi határidőkhöz kell igazodni:   

 

2014. január 31. 

Munkáltatói jövedelemigazolás kiadása (13M30) Egyéb kifizetői jövedelemigazolások kiadása (pl. családtámogatások, táppénz, ekho) Nyilatkozat (13M29)a munkáltatónak arról, hogy munkáltatói adómegállapítást kérünk.  

 

2014. február 17. (február 15. szombatra esik)

Adókedvezményekre jogosító kifizetői igazolások kiadása Nyilatkozat az adóhatóságnak arról, hogy egyszerűsített adómegállapítást kérünk (1353NY). A határidő jogvesztő, ha nem adjuk le időben a nyilatkozatot, önadózónak kell lennünk. 
 

2014. február 25.   

A 1353-as bevallás beküldése egyéni vállalkozóknak, eva-adózóknak, áfa hatálya alátartozó őstermelőknek és magánszemélyeknek   

 

2014. március 20.

Az adókedvezmények igénybevételéhez kiadott kifizetői igazolások átadása munkáltatónak, ha munkáltatói adómegállapítást kértünk és azt a munkáltató elkészíti.  

 

2014. április 30.

Az adóhatóság megküldi az általa elkészített egyszerűsített bevallási ajánlatát (1353E) az adózónak.   

 

2014. május 20.

Önadózók adóbevallásának megküldése az adóhatósághoz (1353 bevallás) Csökkentett adattartalmú bevallás megküldése az adóhatóságnak (1353M) Egyszerűsített bevallás (1353E) megküldése az adóhatóságnak javítva vagy javítás nélkül (az ajánlat visszaküldése) Munkáltatói adómegállapítás elkészítése és átadása/megküldése a munkavállalónak Rendelkezés az adó 1+1 százalékáról Adónyilatkozat benyújtása (1353ANY) az adóhivatalhoz.   

 

2014. június 10.

A munkáltató elektronikusan továbbítja az adóhatóságnak a munkáltatói adóbevallást.   

 

2014. június 20.

Az adóhatóság visszaküldi az újraszámolt egyszerűsített bevallást az adózónak, ha a javítás alapján más a befizetendő vagy visszaigényelhető adó.