Szombattól további négy nyelven tiltanak

Életmód - szerző: GR

Március 1-jéig, azaz szombatig kell a közforgalmú intézményekben kihelyezni azokat a feliratokat és jelzéseket, amelyek a dohányzási tilalmat, valamint a dohányzásra kijelölt helyet jelzik – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. Minden jelzésnek szembetűnőnek, világosnak és mindenki számára érthetőnek kell lennie, négy nyelven feliratozva.  

 

A feliratok formájára, tartalmára eddig csak ajánlás volt, március 1-jétől egységessé és ezzel egyértelművé válnak a jelzések – véli az ÁNTSZ.  

 

A feliratokat legalább A4-es méretben kell kihelyezni, a jó láthatóságot és olvashatóságot szem előtt tartva a minimális betűnagyságot is meghatározza a kormányrendelet. Fontos kitétel, hogy a magyar nyelvű szöveges tartalom mellett angolul, németül, franciául és oroszul is szerepelnie kell a “Dohányzásra kijelölt hely” és a “Tilos a dohányzás!” felhívásnak.  

 

A közlemény szerint a nem dohányzók védelmét szolgáló szabályok betartásával együtt a feliratok meglétét is a járási és a kerületi kormányhivatalok népegészségügyi intézetei ellenőrzik.  

 

A nem dohányzók védelméről szóló törvény értelmében a dohányzási korlátozással érintett, valamint a dohányzásra kijelölt helyeket, helyiségeket, közterületeket felirat vagy más egyértelmű jelzés alkalmazásával – tűzvédelmi szempontú tilalom esetén szabványos tiltó táblával, illetve piktogrammal – szembetűnő módon meg kell jelölni.  

 

A felirat vagy jelzés anyaga szabadon választható, de a felirat vagy jelzés méretének, színének, betűtípusának, betűméretének meg kell felelnie a jogszabályban foglaltaknak.  

 

Az új táblákon fel kell tüntetni a helyi tarifával hívható 06-40-200-493-as kék számot, amelyen a leszokáshoz nyújtanak támogatást és a nem dohányzók védelméről szóló jogszabály előírásainak megszegésével kapcsolatban is észrevételt lehet tenni. Szerepelnie kell a www.leteszemacigit.hu internetes hivatkozásnak is, amelyen szintén a leszokni vágyók kaphatnak segítséget.  

 

Az ÁNTSZ által ajánlott, nyomtatható táblák ide kattintva letölthetőek: