Szükségállapot Csehországban

Nagyvilág - szerző: KT

Szükségállapotot hirdetett ki a Cseh Köztársaság csaknem egész területére a fokozódó árvízgondok miatt vasárnap este 21 órától a cseh kormány – közölte Petr Necas miniszterelnök a kabinet rendkívüli ülése után.

„A szükségállapot kihirdetésének célja, hogy hatékonyabbá tegyék a védelmi intézkedéseket és a kármentést” – jelentette be sajtóértekezletén a kormányfő. Az intézkedés egyedül a pardubicei régióra nem vonatkozik. 

A kormány ugyanakkor döntést hozott arról, hogy a védelmi és kármentési munkálatokba 2000 katona kapcsolódhat be, s létrehozott egy 300 millió koronás azonnal használható mentőalapot is. Szükség esetén további 1,3 milliárd korona áll a víz által fenyegetett települések rendelkezésére Az esti jelentések szerint a természeti csapás következtében eddig három személy vesztette életét, míg több mint tíz eltűnt. 

Súlyos helyzet alakult ki Prágában, ahol délután kihirdették a harmadfokú, legmagasabb árvízveszélyt. Délután bezártak nyolc metróállomást, s hétfőre továbbiak bezárását jelezték. A Moldva-parton fekvő Na Frantisku kórház 76 betegét evakuálták, s a város szélén kiüríttettek néhány tucat családi házat is. Számos utca le van zárva, ami zavarokat okozott a fővárosi közlekedésben. Prága több részén biztonsági okokra hivatkozva leállt a gáz- illetve az áramszolgáltatás. A hatóságok arra szólítottak fel mindenkit, hogy ne utazzon Prágába, akinek nem feltétlenül szükséges.

A Moldva-partján végig a városon mobil gátakat építettek, a folyó vízhozama a reggel másodpercenkénti 700 köbméterről estére 2100 köbméterre nőtt, de Tomás Hudecek ideiglenes megbízott polgármester szerint várhatóan tovább nő még, egészen 2500 köbméterig. 

Harmadfokú árvízveszély vasárnap este az ország majdnem 60 helyén volt. Víz alatt van a magyar turisták által is kedvelt dél-Csehországi Cesky Krumlov belvárosa, s egy kisebb híd is beszakadt. Komoly gondok keletkeztek a vasúti közlekedésben, miután a Prágától keletre fekvő Kolínban a víz elárasztotta a pályaudvar egy részét. A vasárnap esti órákig több mint negyven kelet-nyugati irányú járat állt le.

Csehországban vasárnap is szünet nélkül esett az eső. Az ország északi, hegyvidéki területein az elmúlt napok felhőszakadásaiban több mint 70 milliméter csapadék hullott. Necas miniszterelnök délután aggodalmát fejezte ki, hogy „a legrosszabb még hátravan”. Közölte ugyanakkor, hogy minden a mentésbe bevonható szervezetet mozgósítottak, és biztosította a lakosságot, hogy „senki sem marad magára a természeti csapással szemben”. Prágában egyelőre a hadsereg kétszáz katonája vesz részt a védekezésben. A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban további kiadós esőzésekre lehet számítani szinte az egész országban.

Csehország 11 évvel ezelőtt, 2002 augusztusában élte át történetének legsúlyosabb árvizét, amely 14 megyéjéből 10-et sújtott, területének harmadát érintette, több mint 800 települést öntött el, 17 ember halálát okozta. Az árvíz akkor a prágai metró 51 állomásának mintegy felében súlyos károkat okozott.

(MTI)


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.