Tejtermékek és a kenyér áfacsökkentését is vizsgálják

Gazdaság - szerző: HH

A közelmúltban több élelmiszer árának áfatartalma is csökkent, mely egy folyamat része. Ennek értelmében további csökkentések várhatóak, így akár több tejtermék, vagy a kenyér adója is csökkenhet.

 

Az elmúlt évben a sertés tőkehús általános forgalmi adója 27-ről 5 százalékra csökkent, idén pedig a friss tej áfája 18-ról, a tojás és a baromfihús 27-ről mérséklődött 5 százalékra.

 

Az élelmiszerek áfacsökkentése egy folyamat része, amely a gazdaság teljesítőképességének függvényében tovább folytatódhat a jövőben – mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára. Nagy István hozzátette: azon gondolkodnak, miként lehetne a továbbiakban ezt kiterjeszteni. Több kezdeményezés érkezett a tárcához a terméktanácsoktól, mint például a tejföl és a túró adótartalmának mérséklése. Rámutatott, ezen termékek előállítása friss magyar tejből történik, fogyasztásuk élénkülését és piaci helyzetüket nagyban erősítené, ha az áfacsökkentés folyamatába ezek a termékek is bekerülhetnének. Hasonló javaslatok érkeznek a hal és a kenyérfélék áfájának csökkentése kapcsán.