Területi államtitkár a védekezésről: magas szintű, önzetlen

Baranya - szerző: HH

Magas rangú politikus érkezésére lehetett számítani, de csak egy államtitkár érkezett Drávaszabolcsra, hogy beszámoljon az árvíz elleni védekezés eredményességéről.

 

György István, a területi közigazgatásért felelős államtitkár szerint a védekezés – melyben a megyei védelmi bizottságok összehívására sem volt szükség – eredményes, mint csütörtöki látogatásán fogalmazott önzetlen és magas szintű munka. Láng István, a vízügy főigazgatója szerint az áradás új veszélyeket és jelenségeket hordoz, de hogy mire gondolt, azt nem fejtette ki.

 

A hét első felében óriási erőkkel vonultak a hatóságok és önkéntesek homokzsákokat pakolni a drávaszabolcsi kikötő árterében felhúzott egyetlen nyaraló köré. A kamerák kereszttüzében végzett megannyi látványos rakodás óriási visszhangot kapott, a katasztrófaturizmus is beindult, miközben a kikötőbe vezető műutat le kellett zárni.

 

A gáton belüli vizesedés már szerdán (borítóképünkön) látható volt, mihelyt az ár első centiméterei elérték a homokzsákokat.

 

Az államtitkár csütörtökön az utolsó órákban beszélt eredményes védekezésről Drávaszabolcson. A helyszínen nyilatkozó szakértők szerint azonban a munkáknak önmagukban gyakorlati haszna egyáltalán nem volt. A víz a talajon keresztül be fog szivárogni a nyúlgát mögé, és nagyon hamar eléri az áradás szintjét. A különbség az első napon mindössze azért nem látható, mert a ház egyébként is egy domb tetejére épült. A térségben 31 település található ugyan, de nem fenyeget katasztrófával a Dráva áradása, mely várhatóan nem dönti meg az ötven éves rekordját sem.

 

 

 


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.