Titkosítanák a köztulajdonú cégek adatait

Gazdaság - szerző: HH

A kormány kedden, a 2017. évi központi költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslat szerint módosítaná a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló törvényt. A salátatörvény is az Alkotmánybíróságnál köthet ki.

 

A módosítás lényege, hogy ezentúl nem ismerhető meg a köztulajdonban – állami, önkormányzati tulajdonban – álló gazdasági társaságok olyan adata, amely a piaci verseny szempontjából hátrányt vagy aránytalan sérelmet okoz valamint sérti vagy veszélyezteti a köztulajdonban álló gazdasági társaság, vagy az általa irányított vállalkozás jogos pénzügyi, gazdasági vagy piaci érdekeit.

 

Az aránytalan sérelmet a versenytársa indokolatlan előnyhöz juttatásához köti csak a javaslat. A törvénymódosítás visszamenőleges hatályú, valamint a folyamatban lévő ügyekre is vonatkozik, mely eljárás nagyban hasonlít a korábban az MNB és a Magyar Posta szerződéseinek titkosítására tett kísérletre. Az MNB titkosítását a köztársasági elnök nem írta alá, míg a Posta pénzügyeibe gyakorlatilag már nem ismerhetőek meg, mert az Alkotmánybíróság (Ab) azt a törvénymódosítást nem találta alkotmányellenesnek. A mostani javaslat is az Ab-nál köthet ki.