Tíz plusz egy dolog, amit mindenképpen látnod kell, ha Harkányban nyaralsz

Helyi - szerző: HH

Egy kicsit segítünk összerakni azt a néhány napot vagy hetet, amit Harkányban töltesz. Új vendégként nincs nehéz dolgunk, ha pedig visszatérő látogató vagy e mediterránnak mondott városkában, akkor is biztos, hogy tudunk újat mondani.

 

Szögezzük le: Harkány nem csak mediterrán megfontolásból van lemediterránozva, itt simán megterem a füge, és szinte minden ház előtt banánpálma leng a szélben – a szerencsésebbek pedig szüretelhetnek is. A Tenkes-hegy alkotta völgynek köszönhetően időjárás kicsit másként alakul, mint a mérési pontként szolgáló Pogányban vagy épp a húsz kilométerre lévő megyeszékhelyen, a megtorpanó meleg légtömegek hatására kicsit mindig jobb idő van, mint máshol. A szélsőségek sem ritkák: Baranya tavaszi vagy nyári viharaiból legtöbbször semmit sem veszünk észre.

 

Azt már elmondtuk, miért jössz ide chillezni – még ha a focivébé miatt nem is aktuális minden évben -, de most vegyük sorra azt is, mit lenne kár kihagyni. Akár valamelyik fesztiválra időzítetted a harkányi nyaralást, akár egy konferenciára érkeztél csak, már fél napot is érdemes a környékre szánni.

 

1. A fürdő

 

A közel tizennégy hektárnyi terület parkokkal, hét és félezer négyzetméternyi különféle medencével, gombamód növekvő gyerekvilággal, élményelemekkel, csúszdákkal és a többszintes fürdőépületben wellnessrészleggel, kül- és beltéri melegvizes medencékkel olyan kikapcsolódást ígér, ahol az egész család megtalálja helyét. Elbújhatsz sátraddal a park egy csendes pontján, vagy kereshetsz helyet valamelyik medence partján a pálmák árnyékában.

 

 

2. A piac

 

A télen szürke bádogváros tavasszal kivirágzik és értelmet nyer az összetett világa. Több ezer négyzetméteres, zárt utcahálózatot alkató piac túlzások nélkül isztambuli hangulatot ölt. Más városokhoz hasonlóan nem vágták haza mindenféle hangzatos ám valódi elvárást nem tükröző felújításokkal, hanem 2020-ban a széléhez épült egy huszonegyedik századi igényeket kielégítő szegmens, mely hiánypótló jelleggel töltötte be a háztáji termékek eladóinak helyigényét. Az árusok színes, jókedvű forgataga egyedülálló a megyében. Bármit megkapsz, alacsony árai pedig a környék multijait is térdre kényszerítették.

 

 

3. A park

 

A sétánnyal együtt a város óriási parkja is megújult. A biztonságodról kamerák gondoskodnak, új borítás került az egészet átszövő utakra és egy csomó ismeretterjesztő tábla is helyet kapott. A hangulatosan kivilágított erdei részben kimondottan kellemes éjszakai sétákat lehet tenni, kicsit eltávolodva a város zajától. Ez az a hely, ahol visszakerült a gazdájához az elhagyott 12 ezer euró is.

 

 

4. A játszótér

 

Európa egyik legnagyobb játszóterén bizony nem csak a gyerekek tűnnek el. Alig volt anyuka vagy apuka, aki nem ugrott néhányat valamelyik földbe süllyesztett trambulinon, vagy diszkréten nem lépett rá egy-egy játékra. A kicsiket is bátran el lehet engedni, mert teljesen biztonságos a sarkoktól, kemény elemektől mentes elképesztően magas mászókák és különleges térelemek hálózata. Ráadásul az egész alatt gumiborítás van!

 

 

5. Az esti hangfürdők

 

Harkányban minden héten van valami rendezvény. Könnyű belefutni egy szabadtéri ingyenes koncertbe, ami nyaranta furcsa tematika szerint zajlik. Számos lehetőség közül nagy valószínűséggel egy régi kedvenceddel találkozol a sétány szabadtéri színpadán, ahol töltötte már meg rock, operett, színházi metál, disco, generációkat meghatározó kult- vagy retro zenekar estje is a teret.

 

 

6. A siklósi vár

 

Kell egy nap, amikor a környéket járod be. Első állomás Siklós legyen, ahol épített örökségünk kínzókamrától a világháborúig a történelem teljes spektrumát bemutatja. A séta végén érdemes kilátogatni a kávézó melletti teraszra, ahonnan az egész környéket és a várost felülről csodálhatod meg. Egy Tenkes-hegy mögötti naplementéreugyan nem mindig van lehetőség, de érdemes tájékozódni a várfesztiválról, valamit a színházi esték programsorozatáról is, mert könnyen lehet, hogy épp az esti programod is megvan.

 

 

7. A Dráva

 

A drávaszabolcsi híd melletti hatalmas parkoló lehet egy-egy rövidebb séta induló és végállomása. A fák alatt padok, kerékpáros pihenő és szalonnasütő lett kialakítva a piknikezők kedvéért, a vízen ringó rendőrhajók melletti Szirén pedig menetrend szerint indul néhány órás körútjára az amazonaszi határfolyón. Visszaúton kerüljetek a bogármúzeum felé, mert ha szerencsétek van, olyan tárlatot láthattok, amit az országban máshol aligha.

 

 

8. A szabadtéri mozi

 

Nem csak a hétvégékről szól az élet Harkányban. Csütörtökönként például egy hatalmas vászon lebben a sétányon, és hangfalakat húznak köré; sötétedés után indul a vetítés. A repertoár igen széles, kultfilmektől az akción át a romantikáig peregnek a kockák, nyilván magyarul, tuti minőségben és jól hallhatóan. Akkor sem fognak furcsán nézni rád, ha egy komplett kanapét rángatsz a térre.

 

9. A zenés éjszakai fürdők

 

Ha valami van, a harkányi azt éjszakai fürdéssel ünnepli. A kósza ötlet akkorára nőtt, hogy télen a kültéri melegvizes medencéket is ki kellett nyitni, ami pedig megint dobott rajta egy nagyot. Az év bármely szakában találkozhatsz pénteki vagy szombati alkalommal, amikor nyitva maradnak a fürdő kapujai. Legyen szó a wellness-részlegben induló buliról vagy a kivilágított bel- és kültéri melegvizes medence meghittebb környezetéről, garantáltan felejthetetlen élmény lesz az éjszakai fürdés, mely mindenki számára a hidegebb időszak egyik kedvenc visszatérő programja. Állat hangulat, és egyébként egy ilyenen dobta bele magát Vastag Csaba is koncert közben a medencébe egy milliós mikrofonnal.

 

 

10. Az utcazene

 

Ha szerencséd van, épp annál a étteremnél zendítenek rá, ahol vacsorázol. A ráérő profi zenészek egész héten városszerte felbukkanhatnak, ráadásul a fürdőbe is bemehetnek. Repertoárjukban minden megtalálható, Csillagok háborújától a klasszikusokon át a modern slágerekig fújják és ütik, meg még ki tudja még mivel varázsolnak villámhangulatot a belvárosban.

 

+1, megannyi híresség

 

Harkány két legnagyobb ünnepe a Fürdőfesztivál és a Szüreti Fesztivál. E két alkalmat nem szereti elaprózni a határait ilyenkor levetkőző város, így a több mint negyed évszázad alatt hazánk legnagyobb fellépői már megfordultak itt – és jönnek idén is. A sztárok, hírességek, politikusok és celebek gyakran csak harkányi kikapcsolódás közben, családi program keretében osztanak ki néhány autogramot vagy kerülnek a bulvárlapokba, de sok esetben a gyógyfürdőkórház VIP szobái körül is híresség miatt nagy a titkolózás. Ők is emberből vannak, így össze lehet velük futni a strandon, valamelyik Sparban vagy étteremben…

 

 

Az aktuális programokról részletesebben ezen a testvéroldalunkon tájékozódhatsz, és hogy mégis mi zajlik egész évben Harkányban, ezeken a képeken láthatod. Az ország, a világ, a térség és városunk mindazon történését pedig, amiről nyaralásod alatt is feltétlenül tudnod kell, oldalunkon foglaljuk nap mint nap össze.