Több mint 8%-kal csökkentek az adóbevételek a Dél-Dunántúlon

Gazdaság - szerző: Kacsúr Tamás

A dokumentum szerint a Baranya, Somogy és Tolna megye alkotta régióban az szja és a tb-bevételeknél mérsékelt, az áfa, a tao és az eva esetében 20 százalékot meghaladó a visszaesés. Ennek okai között szerepel az adóalap-kiegészítés megszüntetése, a kisadózók tételes adójának bevezetése, az elszámolásokat érintő jogszabályi változások, az agrárvállalkozások befizetésének visszaesése, s jelentősebb cégek pénzforgalmának csökkenése is.  

 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a főbb adókból nettó 357,2 milliárd forint bevételt ért el a Dél-Dunántúlon tavaly, ami 8,3 százalékkal elmarad az előző évitől – olvasható a NAV régiós igazgatóságainak munkáját értékelő szerdai, pécsi sajtótájékoztatón kiosztott sajtóanyagban.  

 

A dél-dunántúli adóigazgatóságok 2013-ban több mint 21 ezer 500 ellenőrzést végeztek, ennek során 39 milliárd 580 millió forint nettó adókülönbözetet állapítottak meg, s mintegy 1,24 milliárd forintot tartottak vissza. A kiszabott adóbírság, késedelmi pótlék, mulasztási bírság összege 22 milliárd 168 millió forint volt.  

 

A régióban végrehajtásból az előző évinél 6 százalékkal több, 20,8 milliárd forint folyt be, amely a 2012. évihez hasonlóan 5,7 százaléka az országos összegnek. Végelszámolásból 663 indult, 62 százalékkal kevesebb, mint az előző évben, a 920 közzétett felszámolás 30 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.   

 

A bűnügyi igazgatóságon az elrendelt nyomozások száma 591-ről 540-re csökkent, többségük költségvetési csalással és számvitel rendjének megsértésével függ össze. A folyamatban lévő ügyek száma 10 százalékkal emelkedett és megközelíti a 600-at, egy vizsgálóra átlagosan 14,6 ügy jut.  

 

Bűncselekményeket 2012-ben 7,1 milliárd, 2013-ban 10,5 milliárd forint értékben követtek el. A lefoglalt érték 463 millióról 243 millió forintra csökkent, a biztosítási intézkedés tavaly 1,7 milliárd forintról, a zár alá vétel pedig 818 millióról szólt az előző évi 1,1 milliárddal, illetve 413 millióval szemben.  

 

A sajtótájékoztatón elhangzott: a NAV Dél-dunántúli igazgatóságainak továbbra is kiemelt céljuk a költségvetési bevételek minél teljesebb biztosítása. Ennek érdekében folytatják az illegális tevékenységek visszaszorítását, a fantomcégek kiszűrését, figyelik az adóminimalizálásra irányuló folyamatokat, a gyorsaság és a hatékonyság növelése érdekében összehangolják tevékenységüket, közös akciókat is szerveznek.