Több mint 9,5 milliárdos támogatásból rendezi adósságát Pécs

Baranya - szerző: HH/MTI

A kormány több mint 6,5 milliárd forint visszatérítendő támogatást biztosít a pécsi önkormányzat finanszírozási helyzetének rendezésére, további 3 milliárdot pedig annak jövő évi likviditása érdekében.

 

Páva Zsolt fideszes polgármester a város szeptemberi közgyűlésén jelentette be, hogy Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő vezetésével rendkívüli tényfeltáró bizottság alakul az önkormányzat gazdálkodásában jelentkező 7,5 milliárd forintos költségvetési hiány okainak vizsgálatára.

 

A kedden megjelent kormányhatározat szerint a 6,540 milliárd forint összegű támogatás visszafizetési határideje 2020 decembere. A folyósítás feltételei között szerepel, hogy Pécs megyei jogú város tulajdonában lévő teljes vagyon biztosítékként szolgáljon; a pénzösszeg erejéig a forgalomképes önkormányzati ingatlanok teljes állományára a magyar állam részére jelzálogot jegyeznek be. A határozat szerint ugyancsak feltétel, hogy az önkormányzat az idén elindított megtakarítási, saját bevétel növelési és strukturális átalakítási intézkedések vizsgálatát és végrehajtását jövőre is folytassa, valamint, hogy a támogatás felhasználását a Magyar Államkincstár (MÁK) folyamatosan ellenőrizze.

 

E feltételek határidőre teljesítése esetén a kormány további 3 milliárd forint visszatérítendő támogatást ad 2018 elején a pécsi önkormányzat számára a város jövő évi likviditásának biztosítása érdekében.

 

Páva Zsolt, Hoppál Péter és Csizi Péter szerint a hiány jelentős részben a nyolc éve leköszönt szocialista városvezetés ténykedésének köszönhető.